Proterra Maize is beter ontwikkeld

Melkveehouder Gerrit Tuten uit het Overijsselse Heeten vergelijkt een maïsperceel die met groenbemester is ingezaaid met een perceel met Proterra Maize. De laatste is beter ontwikkeld, maar is qua zaaizaad wel duurder.

René LuijmesDe Proterra kwam na de oogst eind september wat aarzelend onder het gewas vandaan. ‘Maar die groeit nu volop’, stelt Tuten. ‘Daar waar het plat is gereden bij de oogst is het wat minder.’
Ook de reguliere groenbemester die op 26 september is gezaaid, is flink aangetrokken door het mooie najaarsweer, vertelt de Sallandse melkveehouder. Het perceel met Proterra is circa 2 hectare groot en is onderdeel van een perceel van 13,5 hectare.
De maïs is gezaaid op 24 april. De Proterra volgde op 28 april, met 25 kilo zaad per hectare, met de Evers Grasprofi. Totale kosten aan zaaizaad zijn 125 euro, bij 5 euro per kilo zaaizaad.

Niet overheersen

Volgens Tuten is er een normale onkruidbestrijding in de maïs toegepast met Frontier, Calaris en Milagro. De bestrijding van het onkruid moet voorkomen dat het gras niet gaat overheersen. Het gras moet dan ook voldoende ontwikkeld zijn om niet het loodje te leggen na de aanpak van het onkruid.
De maïs is geoogst op 25 september. De reguliere groenbemester Italiaans raaigras - 27 kilo per hectare - is gezaaid met de schijvenegcombinatie op 27 september. Italiaans raai kost 1,60 euro per kilo, dus ruim 43 euro totaal per hectare. ‘Bij beide zijn de bewerkingskosten gelijk’, stelt Tuten.
Maïs neemt van juni tot half augustus stikstof op uit de bodem. Daarna is er kans op uitspoeling van stikstof. De groenbemester moet dit voorkomen, doordat de wortels van het gras al vanaf half augustus de stikstof opnemen die vrijkomt. Het gras moet zich tijdens de zomer onder de maïs ontwikkelen.
Proterra is gelijk met de maïs in te zaaien, maar dit kan ook kort voor of na de inzaai van maïs.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer