Veel groenbemesters verkocht

Zaaizaadbedrijven hebben dit jaar meer groenbemesters verkocht dan voorgaande jaren. In 2015 verwachten ze weer een groei. Met vanggewassen moeten akkerbouwers invulling geven aan de vergroeningseisen in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Han ReindsenDe granen zijn dit jaar vroeg geoogst en de weersomstandigheden voor de inzaai van groenbemesters waren goed. ‘Vooral in juni en juli hebben we veel groenbemesters verkocht. Als het half augustus niet was gaan regenen, dan hadden we nog meer zaaizaad kunnen verkopen’, zegt eigenaar Bert-Jan van Dinter van VanDinter Semo in Scheemda.
Het zaaizaadbedrijf heeft vooral veel bladrammenas verkocht. Van deze groenbemester is het van belang om op tijd te zaaien. ‘De verkoop is geweldig verlopen. Daarnaast ook gele mosterd en Japanse haver. Japanse haver is vooral iets van de laatste drie jaar. De teelt daarvan gaat soms ten koste van bladrammenas’, aldus Van Dinter.
Wie in Nederland om zich heen kijkt, krijgt de indruk dat er een recordareaal groenbemesters is ingezaaid. ‘Het is zeker niet minder dan vorige jaren’, zegt productmanager Jan Wijnen van Limagrain. Of het een record is, weet hij niet. ‘Omdat groenbemesters er dit jaar qua gewas goed voorstaan, zie je ze beter. Dat kan een vertekend beeld geven.’
Limagrain heeft vooral meer bladrammenas verkocht dan voorgaande jaren. ‘In een vroeg jaar zaaien akkerbouwers relatief veel bladrammenas, in een laat jaar meer gele mosterd. Er is vooral veel vraag naar bladrammenas met dubbele resistentie. Telers kiezen voor kwaliteit’, weet Wijnen.
Volgens de productmanager gaat het in Nederland in totaal om zo’n 75.000 hectare aan groenbemesters. Door de vergroeningseisen in het kader van het GLB zal de teelt van vanggewassen volgend jaar naar verwachting groeien naar ruim 100.000 hectare. ‘Het is nog de vraag voor welke mengsels akkerbouwers gaan kiezen’, zegt Wijnen.
Van Dinter plaatst vraagtekens bij het gebruik van mengsels. ‘De georganiseerde landbouw heeft er veel tijd in gestoken om akkerbouwers bewust te maken van de risico’s van aaltjes. Met het telen van een verkeerde groenbemester kan het fout gaan. Met de teelt van mengsels neemt dat risico van aaltjes alleen maar toe.’
Ook Albert Wolfs van het HLB in Wijster ziet de risico’s. ‘Bij Meloidogyne chitwoodi kun je het beste Japanse haver als groenbemester telen, bij Pratylenchus penetrans een resistente bladrammenas. Als je beide aaltjes in de grond hebt en je teelt een mengsel van Japanse haver en bladrammenas, dan geeft dat een vermeerdering van beide aaltjessoorten.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer