Väderstad introduceert Opus

De afstand tussen de tanden is bij de Opus 27 centimeter. Samen met een vrije doorlaat van 80 centimeter kan deze nieuwe cultivator dus goed overweg met grote hoeveelheden gewasresten.
De tanden van de Opus zijn verdeeld over drie rijen en gaan - afhankelijk van de grondsoort - tot een diepte van maximaal 40 centimeter. Er zijn twintig verschillende tandpunten beschikbaar. Väderstad noemt om die reden haar nieuwe Opus ‘the most flexible cultivator in the market’.
Voor de diepteregeling annex het verdichten van het zaaibed is er keuze uit twee rollen. In de Väderstad-benaming heten die ‘double soilrunner’ en ‘steelrunner’. De diameter is respectievelijk 575 en 600 millimeter. De laatste lijkt het meest op de pakkerrol zoals we die algemeen kennen: een dikke schijf die in een punt toeloopt.
De soilrunner bestaat uit een U-profiel met de opening naar beneden. Daardoor blijft hij meer dan de soilrunner bovenop. Via de topdrukcilinder is er naar behoefte meer gewicht op de tanden over te brengen, die als optie te voorzien zijn van een hydraulische botsbeveiliging.

Wedergeboorte Rapid

Väderstad is naar eigen zeggen zeer succesvol met de Rapid zaaimachine. Er zijn er al meer dan 22.000 van geproduceerd. Het zelfvertrouwen dat zo’n aantal met zich meebrengt onderstreept de fabrikant bij de vernieuwde Rapid C/S met de slogan ‘the rebirth of a legend’.
Het grote nieuws zit daarbij vooral in de elektronische aansturing. Dat kan zowel via Isobus als via de iPad of via een combinatie van beide. Daarbij is het grote voordeel van de iPad dat het, na het downloaden van de Väderstad-app, tijdens het afstellen mogelijk is om de machine heen te lopen om te kijken hoe alles werkt en of het werkt.
Het wifi-signaal dat voor de overdracht van het signaal nodig is, komt van een router voorop de machine. Dit gele kastje met de naam ‘E-services’ is gecombineerd met een gps-ontvanger. Ook de afdraaiproef via de hydraulisch aangedreven doseeras is met de iPad te regelen.
De combinatie met gps maakt het mogelijk om tijdens het werk de hoeveelheid zaaizaad per hectare automatisch aan te passen bij de opbrengstpotentie van de grond. Ook de servicevriendelijkheid van de Rapid is sterk verbeterd. Onderhoudsvrije lagers spreken daarbij het meest tot de verbeelding.
Om de verbeteringen ook zichtbaar in de markt te zetten, heeft de nieuwe Rapid een nieuw uiterlijk. Dat is er voorlopig alleen voor de werkbreedtes van 3 en 4 meter. De 6 en 8 meter versies komen later aan de beurt.

Schijfmaten Carrier

De vernieuwde Carrier is er als Carrier L en Carrier XL. Die twee vormen, los van alle andere variaties, de basis. De diameter van de gekartelde schijven is 51 centimeter bij de L en 61 centimeter bij de XL. Die laatste werkt tot maximaal 15 centimeter diep. Voor de ‘gewone’ Carrier blijven de schijven met 45 centimeter doorsnede beschikbaar.
De versies met de schijven van 51 of 61 centimeter zijn net als de nieuwe Opus geschikt om grote hoeveelheden stoppels en gewasresten in te werken. De hoek waaronder de schijf werkt, is per schijf in vijf posities te verstellen van 11 tot 19 graden. Väderstad noemt dit principe Multiset.

transportbreedte

Op de wendakker kan de machine zich zowel op de rollen als op de wielen uitheffen. Naast de eerder genoemde Soilrunner- en Steelrunner-rollen is voor de Carrier ook de Cagerunner (kooirol) beschikbaar. De transportwielen zijn nu geveerd en de transportbreedte blijft dankzij het veranderde vouwmechanisme onder de 4 meter.
De werkbreedtes van ‘de nieuwe’ lopen van 4,25 tot 8,25 meter. De hele range van de getrokken Carrier is er in werkbreedtes van 3,00 tot 12,25 meter en gedragen versie in breedtes van 3,00 tot 6,25 meter. De nieuwe komt - net als de overige noviteiten - beschikbaar na de Sima in Parijs, volgend jaar februari.

Crosscutter

Bijzonder van Väderstad is ook de ‘crosscutter-disc’. Dit is geen schijf in de ware zin van het woord, maar een stervormig wiel met zes armen. Aan het eind van elke arm zit enigszins dwars op de rijrichting een mes dat zo’n 11 centimeter breed werkt over een gelijkmatig diepte.
Deze messen ondervangen het nadeel van de traditionele schijf die precies onder z’n hart op het diepst werkt en aan weerszijden daarvan steeds oppervlakkiger. Voor een min of meer constante werkdiepte zou het nodig moeten zijn om een heleboel schijven heel dicht bij elkaar te plaatsen. Dat maakt de machine te zwaar en veel te gevoelig voor verstoppingen. De crosscutter heeft daar geen last van.
Väderstad wil met deze nieuwe ‘schijf’ vooral de opslag van koolzaad te lijf gaan, voordat het zaaizaad voor het nieuwe seizoen de grond ingaat. Die ‘bestrijding’, ook van onkruid, kan dan meerdere keren met hoge snelheid gebeuren. Dat drukt de kosten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer