Landbouwwerkweek havo: dat is voor het eerst een uier aanraken

Voor de 58ste keer hebben leerlingen van openbare scholengemeenschap De Amersfoortse Berg in Amersfoort kennisgemaakt met het leven op een boerderij in Friesland. Zij logeerden deze week tijdens de ‘landbouwwerkweek’ bij gastgezinnen. Diverse LTO Noord-afdelingen maakten dit mede mogelijk.
‘Gisteren zijn ze voor de eerste keer in de melkput geweest. De een durft de uiers van de koe al wel aan te raken, de ander nog niet’, vertelt Margriet Jansma uit Lemsterland. Zij had twee meiden in huis. Haar man Jacob coördineerde, samen met anderen, de opvang van de leerlingen bij leden van LTO Noord Lemsterland. Ook onder andere de afdelingen Heerenveen, Weststellingwerf en Gaasterlân/Sleat regelden gastgezinnen.
Aan de landbouwweek deden 225 havo 3-leerlingen mee. ‘Dat het nog steeds doorgaat vind ik heel mooi’, zegt Margriet Jansma. ‘We kunnen hun vertellen en laten voelen hoe het eraan toegaat op het bedrijf. Ze staan versteld hoeveel er gebeurt.’ Ook nemen zij hun ‘gastkinderen’ mee naar andere bedrijven om bijvoorbeeld een melkrobot te laten zien of een ander soort stal. Verder zijn er gezamenlijke activiteiten, zoals een afsluitende feestavond. De leerlingen kregen als opdracht mee om een plattegrond van het bedrijf te maken met onder meer informatie over de bodemgesteldheid en melkproductie.
De band tussen gastgezin en leerlingen is soms zo sterk dat kalfjes naar hen vernoemd worden.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer