Weidegang… en wat wil de koe?

Weidegang%E2%80%A6+en+wat+wil+de+koe%3F
© monique jansen

‘De maatschappij’ wil koeien in de wei zien. ’Weidegang is belangrijk voor het draagvlak van de sector.’ Zomaar wat citaten. Volgens Royal FrieslandCampina is weidegang een belangrijk verkoopargument voor Nederlandse zuivel, hoewel het moeilijk in klinkklare munt is te vertalen. Anders was het niet zo moeilijk een weidepremie naar rato te bepalen. Weidegang zorgt voor discussie en dus verdeeldheid.
In deze discussie heeft de koe zelf geen stem. Ze heeft maar te accepteren waar de boer voor kiest. Ongevraagd hebben zogenaamde dierenbeschermers zich het recht toegeëigend om namens de koe te spreken. Maar luisteren zij naar de koe? Of hoor ik steeds hun eigen principiële keuzes als echo weerkaatsen?
Voor mij is het nooit een vraag geweest. De koe buiten is goed voor de koe en voor mij onderdeel van het genieten van mijn beroep. Tot vijf jaar geleden gingen mijn koeien ’s morgens de wei in, het draadje dicht, en ’s avonds het draadje open en weer naar binnen. Het was duidelijk voor de koe en voor mij. Vanzelfsprekend dat een nieuwe stal én automatisch melken samen zouden gaan met weidegang.
Sinds die nieuwe stal kunnen mijn koeien kiezen. Blijf ik binnen of ga ik naar buiten? Vreet ik vers, fris groen gras of toch de ingekuilde variant gemengd met maïs en krachtvoer? Kies ik voor zon of regen of voor altijd droog en schaduw? Ik zie ze vaak twijfelen, ze weten het niet meer. Of willen in ieder geval niet weten wat ‘de maatschappij’ en hun boer van ze verlangt. Het blijkt in ieder geval dat de comfortzone van onze koeien niet overeenkomt met de wens van de mens.
Koeien houden niet van zon en ook bij drukkend weer zie je ze niet buiten. Ja, ’s nachts wel, maar dan zie ík ze niet en ‘de maatschappij’ ook niet. Minder bijvoeren op stal bleek ook geen stimulans om wat meer te grazen. Misschien wel door fors nog minder te voeren, maar vier tot vijf uur per dag geen voer in de bak is ook een straf met weinig succes. Mijn stal is wellicht ook te luxe met rubberen vloeren, waterbedden en een geïsoleerd dak. In ieder geval genoeg redenen voor mij om mee te doen aan het project ‘Robot & Weiden’ van de Duurzame Zuivelketen. De tweede bijeenkomst heeft me een belangrijk leermoment opgeleverd: ik moet de jeugd harder opvoeden, de pinken moeten naar buiten. Want die kun je nog opsluiten achter een draadje. Ze hoeven nog geen melk te geven, dus die kun je dwingen om bij welk weer dan ook hun kost bij elkaar te scharrelen.
Het is net als met kinderen. Je moet hen zo opvoeden dat ze in de maatschappij kunnen meedraaien en aan het wensbeeld voldoen. Als je hen vrijlaat, komt er niks van terecht, toch? Of moeten we het wensbeeld van ‘de maatschappij’ aanpassen aan de koe?

Jos Verstraten

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer