Plan keteninnovatie is klaar

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) zal binnenkort het Programma keteninnovatie tuinbouw bekendmaken. Dat meldt ze deze week in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Programma keteninnovatie tuinbouw is door de Kamer van Koophandel ontwikkeld. Het wordt nog deze maand bekendgemaakt, verwacht de staatssecretaris.
Via het programma kunnen bedrijven die gezamenlijk productinnovaties in de keten willen organiseren ondersteuning krijgen. Het stimuleringsprogramma werd een jaar geleden aangekondigd en stelt een miljoen euro beschikbaar bovenop de bestaande middelen voor de Topsector tuinbouw en uitgangsmaterialen. Het programma moet zowel processen van vernieuwing aanjagen als de ontwikkeling van competenties bij ondernemers ondersteunen.
Dijksma heeft het bedrijfsleven tijdens een overleg in september ook opgeroepen met nieuwe marktconcepten voor duurzaamheid aan de slag te gaan, schrijft ze. Daarnaast wil ze per 1 januari de Garantstelling Marktintroductie Innovaties openstellen. Hiermee kunnen bedrijven die een systeeminnovatie in de markt willen zetten een duwtje krijgen.
Over de ruimtelijke herstructurering van glastuinbouwlocaties schrijft de staatssecretaris dat het Rijk hier geen regie op neemt, want dat is niet passend. Het is de verantwoordelijkheid van provincies, gemeenten en het tuinbouwbedrijfsleven, stelt ze.
Op nationale regie was wel aangedrongen door LTO Glaskracht Nederland. Dijksma is wel bereid om uitwisseling van slimme ideeën voor gebiedsontwikkeling te faciliteren. Dat wil ze op een geschikt moment organiseren in overleg met overheden en bedrijfsleven.
Verder beaamt Dijksma dat naast het project Duurzame Modernisering Teeltareaal een impuls nodig is voor herstructurering. Cruciaal hierbij is investeringsbereidheid van ondernemers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer