Afvoer+Baakse+Beek+verandert
Nieuws
© Waterschap Vallei en Veluwe

Afvoer Baakse Beek verandert

Om de waterhuishouding in het stroomgebied van de Baakse Beek en de Veengoot in de Achterhoek te verbeteren wordt de beek omgevormd tot hoofdwatergang.

De functie van de Veengoot als waterloop wordt beperkt.

De aanpassing van de waterlopen is de meest ingrijpende maatregel in het Ontwikkelperspectief Baakse Beek-Veengoot dat vandaag is gepresenteerd. Het ontwikkelplan moet de regio tussen Aalten en Vorden meer klimaatbestendig maken.

Piekbuien

Volgens heemraad Peter Schrijver van waterschap Rijn en IJssel verbetert de waterhuishouding in het gebied niet alleen bij veel neerslag, maar ook in droge periodes. Daarvan kan de landbouw profiteren.

‘Door een andere sturing van het water door bestaande watergangen wordt de Baakse Beek zo veel mogelijk watervoerend. Daarnaast houden we de Veengoot achter de hand als er bij piekbuien veel afvoer nodig is.’

Schrijver zegt daarbij ‘absoluut geen overlast’ te verwachten voor de landbouw als er meer water door de Baakse Beek gaat stromen.

Maatregelen op stapel

In het kader van het project staat nog een flink aantal andere maatregelen op stapel. Zo moet bij Lichtenvoorde, waar het in 2010 nog flink mis ging, de kans op wateroverlast verminderen door aanpassingen rond het Ruurlose Broek.

• Lees zaterdag meer in Nieuwe Oogst, editie Midden

Weer

 • Donderdag
  3° / 1°
  90 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  13° / 4°
  50 %
Meer weer