Brede asbestaanpak Boxtel-Liempde

Steeds meer ZLTO-afdelingen zetten hun schouders onder de aanpak van asbestdaken. Zo ook ZLTO Boxtel-Liempde. Ze keken wat langer om zich heen en kregen omliggende afdelingen én burgers mee.

Het was een mooie dag, vorige week in Oirschot. Op het erf van familie Van der Hamsvoort in Oirschot verdwenen de asbestplaten één voor één van het dak. Kort daarna lagen er al nieuwe, meer eigentijdse platen op. ‘Als je het zo zegt, lijkt het zo eenvoudig, maar dat is het niet’, weet Ben van der Meijden. Hij is afdelingsbestuurder bij ZLTO Boxtel-Liempde en intensief betrokken bij het asbestproject in de regio.
‘Je hebt bedrijven die goed zijn in asbest saneren en je hebt bedrijven die goed zijn in staldaken vol leggen. Maar dat die in één werkgang samenwerken, spreekt niet altijd voor zich. Zeker niet als het om een hele reeks saneringen gaat’, zegt Van der Meijden.
Het draait, kortom, allemaal om een stuk planning en die heeft ZLTO Boxtel-Liempde prima voor elkaar. Ze danken veel aan Patrick Luijkx van +Calculatie. Hij is de aannemer die na een zorgvuldig aanbestedingstraject de klus van de ZLTO-afdelingen gegund kreeg.
‘Hoewel aannemer’, relativeert Van der Meijden, ‘hij is vooral de coördinator van de werkzaamheden, zorgt ervoor dat de juiste personen met het juiste materiaal op de geplande tijd en plek zijn.’
Het eerste idee om iets met het saneren van asbestdaken te gaan doen, ontstond in Boxtel na een artikel in Nieuwe Oogst. Vervolgens besloot het bestuur een eerste inventarisatie en later een echte interessepeiling te houden. Kort daarna is een werkgroep ingesteld waarin behalve twee bestuurders twee burgers en ZLTO-adviseur Ton van Korven zitten.
‘Het leek ons al snel een goed idee als ook burgers in het buitengebied konden aansluiten. En ook ons omringende afdelingen zijn bij het initiatief aangesloten’, vertelt Ben van der Meijden. ‘Inmiddels hebben ongeveer 150 mensen interesse getoond en de eerste asbestsaneringen zijn een feit; en dat tot volle tevredenheid.’
De werkgroep ging bij het kiezen van een aannemer niet over één nacht ijs. Zo is gebruikgemaakt van een bestek van ZLTO Zundert-Rijsbergen, dat vervolgens aan de regionale omstandigheden is aangepast.

Maximaal ontzorgen

‘We hebben er bewust voor gekozen niet alleen naar de laagste prijs te kijken, maar onze leden vooral maximaal te ontzorgen. De leden zijn ook veel wijzer geworden tijdens informatiebijeenkomsten en kunnen een eerlijke offerte verwachten’, vertelt Van der Meijden.
‘Ondanks dat de markt in beweging is en sommige asbestsaneringsbedrijven hun werk voor een zeer scherpe prijs doen, ben ik ervan overtuigd dat veel leden ‘ja’ zeggen tegen ons aanbod’, verwacht de afdelingsbestuurder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer