Varkenssector luidt alarmbel

Platform Varkensketen (COV, NVV, LTO en Nevedi) wil snel een gesprek met staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken over de zorgelijke financiële situatie in de varkenshouderij.

Varkenssector+luidt+alarmbel
© nieuwe oogst

De organisaties vinden dat het kabinet en de Europese Unie de sector moeten helpen. De marktsituatie in de varkenshouderij is momenteel zeer zorgelijk, stelt het platform.

De inkomens in de varkenshouderij staan zwaar onder druk en diverse (gezins)bedrijven dreigen om te vallen, schrijven de organisaties aan Dijksma.

Consumptie stimuleren

Hulp kan geboden worden door onder meer het stimuleren van de consumptie van varkensvlees, stelt Platform Varkensketen. 'Wij dringen aan op extra financiële middelen voor promotiecampagnes en vleesvoorlichting.'

Een varkenshouder leed de afgelopen maanden naar schatting tot gemiddeld 20 euro verlies per afgeleverd varken.

'Voor een bedrijf met tweeduizend vleesvarkensplaatsen betekent dat een opbrengstenderving van 2.400 euro per week en 120.000 euro op jaarbasis', stellen de organisaties. 'Daarnaast zijn ook de prijzen van biggen dramatisch laag.'

Veterinaire maatregel

Het platform bestrijdt het argument van Dijksma dat de zorgelijke situatie in de varkenshouderij veroorzaakt wordt door veterinaire problemen. De staatssecretaris vindt daarom steun voor de varkenshouderij niet aan de orde.

De varkenssector meent juist dat de veterinaire maatregel een extra argument is om in actie te komen.

Russische export

'De Nederlandse varkenshouderij kampt weliswaar al ruim acht maanden met een verbod voor export van varkensvlees naar Rusland vanwege varkenspest in Litouwen', geven de belangenbehartigers aan.

'Maar de handelsboycot die president Poetin deze zomer instelde heeft alle uitzicht op herstel van de prijzen weggeslagen.'

Inzet

Naast meer financiële middelen voor promotiecampagnes en vleesvoorlichting, wil Platform Varkensketen dat de varkenshouderij maximaal gebruik kan maken van compensatiemogelijkheden.

Dat geldt ook voor de nationale flankerende maatregelen die nu door het kabinet beschikbaar worden gesteld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer