Duidelijkheid BTW-tarieven paardensector

Er is meer duidelijkheid rond het 6 procenttarief voor fokpaarden en de opfok en africhting. Dat werd deze maand bekend na gesprekken tussen Sectorraad Paarden en het ministerie van Financiën.

Duidelijkheid+BTW%2Dtarieven+paardensector
© Wikimedia

Bij de verkoop van dekhengsten of fokmerries, die uitsluitend zijn bestemd voor de fokkerij, geldt het btw-tarief van 6 procent. Dat was al langer bekend. Lastiger was dit wanneer een paard ook voor de sport wordt gebruikt, zoals vaak het geval is.

Volgens het ministerie geldt dat bij dekhengsten nu de prijs mag worden gesplitst in 75 procent voor de fokkerij (6 procent btw) en 25 procent tegen het gangbare 21 procent btw-tarief.

Fokmerries

Bij fokmerries gaat het om 50 procent tegen 6 procent btw en 50 procent tegen 21 procent btw. Een ondernemer die hiervan wil afwijken, moet dit goed kunnen onderbouwen.
De ‘oude’ regeling voor opfokdiensten en africhting blijft in stand. Het 6 procenttarief geldt voor de zuivere opfok, het laten opgroeien van het jonge paard tot een jong volwassen paard.

Sociaal en handelbaar

Het paard wordt verzorgd en sociaal en handelbaar gemaakt, zonder dat er verdere prestaties van het paard worden verwacht.

Ook geldt 6 procent voor de africhting van het paard. Daarbij gaat het om het (verder) socialiseren van het paard, het zadelmak maken en het zodanig africhten dat het geschikt is voor gebruiksdoeleinden als rij- of menpaard.

Africhting

Voor de africhting geldt een maximale termijn van zes maanden, tenzij een langere termijn kan worden aangetoond. De africhting eindigt in ieder geval zodra er een startpas voor het paard wordt aangevraagd dan wel aan het einde van het vijfde levensjaar.

Voor het trainen van een paard tot dressuur- of springpaard op B of ander niveau geldt volgens staatssecretaris Eric Wiebes niet het 6, maar het 21 procenttarief.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer