%27Wacht+met+hoog+btw%2Dtarief+paarden%27
© Pieter Stokkermans

'Wacht met hoog btw-tarief paarden'

Nederland wil niet vooruitlopen op andere landen met invoering van het hoge btw-tarief voor paarden. Die stelling is vanmiddag onderstreept door vrijwel de hele Tweede Kamer.

Gedwongen door een uitspraak van de Europese rechter moet Nederland per 1 januari 2012 het btw-tarief verhogen tot 19%. Gebeurt dat niet, dan gaat de Europese Commissie boetes opleggen.

Concurrentienadeel

Het stoort de Kamer dat landen als Duitsland, Frankrijk en Ierland meer tijd krijgen voor aanpassing van de btw voor paarden. Dat leidt tot een concurrentienadeel voor de Nederlandse paardenhouderij.

Vandaag is een motie aangenomen die de regering vraagt in Brussel te gaan onderhandelen over de maatregel. Dat zou moeten resulteren in een gelijke invoeringsdatum in de verschillende lidstaten. Alleen de Partij voor de Dieren stemde tegen.

Brief

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën zei eerder dat hij 'met zijn rug tegen de muur staat'. Hij beloofde de Tweede Kamer echter wel om een brief naar de Europese Commissie te sturen waarin de Nederlandse onvrede wordt gemeld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer