Rijpkema%3A+%E2%80%98Ledlicht+oogt+vriendelijk+en+is+niet+te+fel%E2%80%99
Nieuws
© frans mulder

Rijpkema: ‘Ledlicht oogt vriendelijk en is niet te fel’

Melkveebedrijf De Swettepoel in het Friese Broek bouwde in 2012 een nieuwe stal. De lichtkeuze was voor melkveehouder Peter Rijpkema belangrijk. Sinds oktober van dat jaar heeft hij een stal met ledverlichting.

Rijpkema bouwde de stal naast de oude stal, waar tl-buizen hangen. Bij een moderne stal hoort moderne verlichting, vond hij. De melkveehouder wilde een duurzaam systeem. Vandaar dat hij open dagen van diverse melkveebedrijven bezocht. Hij zag verschillende lichttypen, maar ledverlichting sprak hem het meest aan.
‘Het viel me direct op dat deze verlichting zo vriendelijk oogt. Tijdens werkzaamheden kun je alles goed zien en het is niet te fel voor de ogen’, vindt de ondernemer.

Minder lichthinder

De melkveehouder heeft het gevoel dat de dieren deze verlichting ook waarderen. ‘Er is rust in de stal. Verder zijn ook de buren enthousiast. Ze ervaren veel minder lichthinder. Het is ook minder fel buiten de stal.’
Een bijkomend voordeel van ledlampen is de duurzaamheid. Ze gaan 25 jaar mee. ‘De lampen hangen tegen het plafond. Met een nokhoogte van rond de 11 meter is het een heel gestuntel om de lampen te vervangen. Bij tl-verlichting moet vaak al na vijf jaar een lamp worden vernieuwd, als deze begint te knipperen.’
In de oude stal hangen achttien tl-lampen van 60 watt. In de nieuwe stal hangen 21 ledlampen. Doordat deze dimbaar zijn, varieert het energieverbruik tussen de 30 en 150 watt. Hierdoor zijn ze energiezuiniger.
‘Vooral op zomerse dagen kan de verlichting uit of eventueel op een laag pitje. Doordat de nieuwe lampen meer licht geven, laten de koeien de tocht beter zien. Ook een pluspunt’, vindt de melkveehouder.

Minder energie

Volgens ingewijden zou een ledlamp 70 procent minder energie verbruiken dan een tl-buis.
Een nadeel van ledverlichting is de hogere prijs. Hoeveel duurder de lampen zijn, durft Rijpkema niet te zeggen. ‘Ik heb de lampen in de massa gekocht’, vertelt hij.
Op de markt worden prijzen genoemd van 50 euro voor een ledlamp van 150 centimeter, tegen 5 euro voor een tl-buis.
De ondernemer overweegt de verlichting in de oude stal ook aan te passen. ‘Als over enkele jaren het dak wordt vervangen, nemen we de verlichting direct mee.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  34° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
Meer weer