Huls%3A+%E2%80%98Helder+zicht+zonder+schaduw%E2%80%99
Nieuws
© Frens Jansen

Huls: ‘Helder zicht zonder schaduw’

Melkveehouder Wout Huls in het Drentse De Wijk deed twee jaar geleden inspiratie voor zijn nieuwe ligboxenstal op door andere bedrijven te bezoeken. Als verlichting koos hij voor hoogfrequente tl-lampen.

‘Ik merkte dat bij andere lamptypen schaduw ontstond. Ook was er nog weleens minder goed zicht in de buitenste rijen en waren vooral sommige ledlampen wat fel voor de ogen’, vertelt Huls.
Over de hoogfrequente tl-lampen is de ondernemer tevreden. ‘Het is gewoon plezierig licht. De oude tl-lampen in de oudere stal flikkerden nogal. Deze nieuwe verlichting is erg rustig’, ervaart Huls.

Helder licht

Een ander positief punt is dat het helder licht is. ‘Het is bijna daglicht en gaat vanzelf aan wanneer het donker wordt. Hierdoor denken de koeien dat de dagen langer zijn. Dat kan de melkproductie en de tochtigheid bevorderen.’
Volgens installatiemonteur Cor Oostra heeft Huls voor bijzonder tl-licht gekozen. ‘Iedere lamp heeft een CRI-nummer. Een CRI van 100 is daglicht. De lampen van Huls zijn full-spectrum buizen met een CRI 98. Een dusdanige benadering van het daglicht kan enkel met tl. Hierdoor heb je ook heel natuurlijke kleuren in de stal.’
Oostra verkoopt deze lampen veel aan ondernemers met broedende vogels. ‘Die zijn erg gevoelig voor licht.’
Ook de geringe hoeveelheid schaduw kan de installateur goed verklaren. ‘Zeker 85 procent van de verlichting wordt verkocht op prijs. Dan is de egaliteit vaak minder belangrijk, wat resulteert in een laag eggemiddelde van bijvoorbeeld 2,3. Huls koos juist voor een hoog eggemiddelde van 6. Hierdoor heeft hij overal evenveel licht.’
Oostra maakte verschillende lichtplannen voor de stal. Qua prijs waren de verschillen tussen de systemen niet zo groot, herinnert Huls zich nog. ‘Doordat deze lampen samen met de andere inrichting op één offerte stonden, waren ze zelfs via de totaalprijs zelfs iets aantrekkelijker.’
Volgend Oostra was led geen optie. ‘Dat was vijf keer zo duur. Voor dat geld kun je 25 jaar deze tl-lampen laten hangen’, grinnikt hij.
Nu hangen er in de stal 75 armaturen met 2 x 58 watt lampen. Zij geven 25 procent energiebesparing ten opzichte van normale tl-lampen.
Inmiddels melkt Huls twee jaar in de nieuwe stal. De melkproductie is verhoogd en de koeien worden beter tochtig. De melkveehouder durft dit niet enkel aan de verlichting toe te schrijven. ‘Veel factoren zijn verbeterd. Zo was de vloer in de oude stal wat glad. Dat zou voor koeien ook een reden kunnen zijn om tocht minder goed te laten zien.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  34° / 21°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 22°
  80 %
Meer weer