Aardappelconsumptie+groeit+buiten+EU
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Aardappelconsumptie groeit buiten EU

De aardappelconsumptie in Europa stagneert de komende veertig jaar, verwacht UN FaoStat. De Europese aardappelsector wordt daardoor nog meer afhankelijk van export naar andere werelddelen.

De statistische dienst van de Verenigde Naties (UN FaoStat) gaat in prognoses uit van een stijging van de wereldconsumptie van aardappelen met ruim 38 procent. Die toename van de consumptie zal vooral voor rekening komen van Azië en Afrika en in mindere mate van Noord- en Zuid-Amerika.

Slechts 2,8 procent

De VN verwacht dat de toename van de aardappelconsumptie in West-Europa slechts 2,8 procent zal bedragen. Voor Oost-Europa blijkt uit de berekeningen van de organisatie zelfs dat de behoefte aan aardappelen afneemt met 16,8 procent.

De totale wereldconsumptie voor aardappelen raamt de VN in 2050 op zo’n 330 miljoen ton.

Verre bestemmingen

Cedric Porter van analysebureau World Potato Markets presenteerde vorige week de wereldconsumptiecijfers op een aardappelseminar van Copa-Cogeca in Brussel. Uit de prognose blijkt dat de aardappelsector in Europa alleen maar meer afhankelijk wordt van export naar verre bestemmingen.

In zijn presentatie liet Porter zien dat van alle export van aardappelen en aardappelproducten die dit jaar wereldwijd 72,5 procent afkomstig is uit de Europese Unie. In omvang is de Europese export van aardappelen ongeveer 11,5 miljoen ton. Daarvan gaat 15 procent naar bestemmingen buiten Europa.

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
Meer weer