Meer+antioxidanten+in+biovoeding
Nieuws
© OTC

Meer antioxidanten in biovoeding

Biologische voeding bevat een hoger gehalte aan antioxidanten, blijkt uit een studie van Newcastle University waarvoor meer dan 300 onderzoeken zijn geanalyseerd.

Een artikel over deze studie verscheen onlangs in het British Journal of Nutrition.

De gemiddelde niveaus van de antioxidanten in biologische voeding liggen afhankelijk van het soort 19 tot 69 procent hoger dan in niet-biologisch voeding. Bekende antioxidanten zijn onder meer fenolen, flavanonen, flavonolen en anthocyanides.

Overschakeling

Volgens het onderzoek zou een overschakeling naar biologische voedingsmiddelen een extra hoeveelheid antioxidanten verschaffen die gelijk is aan ongeveer twee extra porties groente en fruit per dag.

De aangetroffen verschillen tussen antioxidant-activiteit in biologische en niet-biologische gewassen zijn groter bij fruit dan bij groente.

Vitamine C

De Engelse onderzoekers constateerden bovendien verschillen voor enkele mineralen en vitamines. Zo zit er 6 procent meer vitamine C in biologische producten. Aan de andere kant is het gehalte aan vitamine E in biologische producten15 procent lager.

Verder bleken in gangbare gewassen vier maal vaker residuen van pesticiden voor te komen. Ook zat er in biologische gewassen gemiddeld 48 procent minder cadmium.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer