Specifiek bemesten jaargetijde

Volgens Tom Niehof, accountmanager melkvee van ForFarmers Hendrix, is de bemestingsbehoefte van grasland in het voorjaar, zomer en najaar verschillend.

René LuijmesNiehof ziet het liefst dat melkveehouders hun drijfmest in drie of vier keer uitrijden, in kleine porties, bijvoorbeeld 25 tot 35 kuub in februari of maart, 10 tot 20 kuub in mei en 10 tot 15 kuub in juli, dus totaal 45 tot 60 kuub rundveedrijfmest per hectare. ‘Dan blijft de grasgroei langer op gang’, zei hij dinsdag bij de open dag van De Marke in Hengelo (Gld).
Verder pleitte hij voor het uitrijden van de mest in de tweede helft van februari en niet omdat de put vol zit. Mestopslag van voldoende capaciteit is dan onontbeerlijk.
Stikstof en zwavel zijn in het voorjaar belangrijk, voor de vorming van eiwit en voor de grasopbrengst. Ammoniummeststof is veel minder gevoelig voor uitspoeling dan nitraat. Ammonium stimuleert ook de opname van fosfaat en zorgt voor een zwak zuur milieu, waardoor (sporen)elementen beter opneembaar zijn. Het uitspoelingsgevoelige nitraat is minder geschikt in het voorjaar.
Er zijn goede ervaringen met een gedeelde kunstmestgift voor de eerste snede, in verband met mogelijke uitspoeling van nitraat, al dan niet aangevuld met kali. Ureum kan leiden tot 30 procent ammoniakvervluchtiging en werkt verzurend.
In de zomer zijn stikstof, kalium, natrium en sporenelementen van belang. Het kaliumniveau in drijfmest is volgens Niehof flink afgenomen. Hij gaat uit van gemiddeld 5 kilo per kuub mest. Jaarlijks is er 96 kilo K2O meer afvoer dan aanvoer bij een opbrengst van 12 ton gras per hectare. De uitspoeling is hierbij niet meegerekend. Bij beweiden zijn kalium en natrium van belang voor de smakelijkheid van het gras.
Niehof adviseert in augustus 40 kilo zuivere kali te strooien per hectare grasland, afhankelijk van de behoefte. Kalium is van belang voor uitwintering. Een proef toonde aan dat kalium opbrengstverhogend werkt en dat het percentage ruw eiwit ook hoger is.
Het strooien van kalk is van belang - 200 tot 300 kilo per hectare -in verband met pH-verhoging en verbetering van de bodemstructuur. Een pH van 5,5 tot 6 bij zand is het streven.
Het mengen van twee derde rundveedrijfmest met een derde water geeft 60 euro per hectare winst door een hogere grasopbrengst. Mits onder droge omstandigheden en in combinatie met 20 kilo stikstof uit kunstmest en bij uitrijden met zodebemester. Dit is bij 20 kuub drijfmest, 10 kuub water en 20 kilo stikstof uit kunstmest per hectare over de tweede en derde snede gras. Hierbij zijn alle kosten meegerekend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer