Rusland heeft meer behoefte aan goed pootgoed

De aardappelteelt in Rusland wordt geleidelijk moderner en grootschaliger. Daarmee groeit ook de behoefte aan een betere kwaliteit van het uitgangsmateriaal.

Haijo DoddeRusland importeert op jaarbasis ruim 22.000 ton pootgoed. Ongeveer de helft daarvan komt uit Nederland. Volgens Ann Oleynik van de Russian Potato Association zal Rusland de komende jaren alleen maar meer pootgoed uit de Europese Unie willen aankopen. Ook staat de Russische aardappelsector open voor intensievere samenwerking met Europese partners om de aardappelteelt verder te ontwikkelen.
Oleynik was deze week een van de sprekers op een seminar in Brussel over de toekomst van de aardappelsector in de Europese Unie. Deze bijeenkomst werd gehouden door Copa-Cogeca in samenwerking met Euppa, de koepelorganisatie voor de verwerkende industrie in Europa, en Europatat, de Europese organisatie voor de aardappelhandel. Doel was een beeld te krijgen van de expansiemogelijkheden van de aardappelsector in Europa.
Dat Rusland pootgoed nadrukkelijk uitsluit van de boycot van Europese landbouwproducten is wel duidelijk na het verhaal van Oleynik. Ook vorig jaar, toen er wel een tijdelijke ban was op Europees pootgoed, is er door de Russische aardappelsector veel druk uitgeoefend op de autoriteiten om de grenzen alsnog open te krijgen. Dat lukte pas in april en uiteindelijk is er vanuit Nederland nog ruim 10.000 ton pootgoed naar Rusland verkocht.

Verwerkende industrie

Het grootste deel van de Russische aardappelteelt vindt plaats op kleine schaal bij kleine boeren en burgers die vooral telen voor eigen gebruik. Van de totale productie is meer dan de helft bestemd voor de verse consumptie. Ongeveer 25 procent wordt geteeld als voeraardappel en slechts 2 procent is bestemd voor de verwerkende industrie.
Oleynik: ‘Een van onze doelen is de aardappelverwerkende industrie in Rusland verder te ontwikkelen. Het aandeel aardappelen dat daarvoor wordt geteeld, moet toenemen.’
De kleine aardappelboeren gebruiken vooral eigen pootgoed en telen traditionele rassen, vertelde Oleynik. ‘We stimuleren de teelt van aardappelen op grotere bedrijven en op grotere arealen. Dat is onder meer van belang voor de kwaliteit.’
Door samen te werken met Europese aardappelbedrijven verwacht de Russian Potato Association ook toegang te krijgen tot de betere aardappelrassen. Het grootste aardappelras in Rusland is Nevsky met een aandeel van 9 procent. Het tweede ras is Red Scarlett van HZPC, vertelde Oleynik.
Aan het slot van haar inleiding ging Oleynik nog even in op de gevolgen van de Russische boycot voor de beschikbaarheid van consumptieaardappelen. Volgens haar is Rusland nog steeds behoorlijk afhankelijk van de import van aardappelen voor directe consumptie.
‘De mate van de behoefte om van buitenaf aardappelen aan te voeren is sterk afhankelijk van ons groeiseizoen. In 2010 nog werden we getroffen door ernstige droogte en toen hebben we veel producten uit de EU aangekocht. De laatste jaren importeren we echter steeds meer producten uit onder meer China, Egypte en landen uit het Midden-Oosten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer