Goed+pootgoed+belangrijk+voor+Rusland
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Goed pootgoed belangrijk voor Rusland

De aardappelteelt in Rusland wordt geleidelijk moderner en grootschaliger. Daarmee groeit ook de behoefte aan een betere kwaliteit van het uitgangsmateriaal.

Rusland importeert op jaarbasis ruim 22.000 ton pootgoed. Ongeveer de helft daarvan is afkomstig uit Nederland.

Volgens Ann Oleynik van de Russian Potato Association zal Rusland de komende jaren alleen maar meer pootgoed uit de Europese Unie willen aankopen. Ook staat de Russische aardappelsector open voor intensievere samenwerking met Europese partners om de aardappelteelt verder te ontwikkelen.

Boycot

Oleynik was deze week één van de sprekers op een aardappelseminar van Copa-Cogeca in Brussel over de toekomst van de aardappelsector in de Europese Unie. Dat Rusland pootgoed nadrukkelijk uitsluit van de boycot van Europese landbouwproducten is verklaarbaar na het verhaal van Oleynik.

Ook vorig jaar toen er wel een tijdelijke ban was op Europees pootgoed is er door de Russische aardappelsector veel druk uitgeoefend op de autoriteiten om de grenzen alsnog open te krijgen. Dat lukte pas in april en uiteindelijk is er vanuit Nederland nog ruim 10.000 ton pootgoed naar Rusland verkocht.

Traditionele rassen

De kleine aardappelboeren gebruiken vooral eigen pootgoed en telen traditionele rassen, meldt mevrouw Oleynik. 'We stimuleren de teelt van aardappelen op grotere bedrijven en op grotere arealen met goed uitgangsmateriaal. Dat is onder meer van belang voor de kwaliteit van het eindproduct.'

Door samen te werken met Europese aardappelbedrijven verwacht de Russian Potato Association ook toegang te krijgen tot de betere aardappelrassen. Het grootste aardappelras in Rusland is Nevsky met een aandeel van 9 procent. Het tweede ras is Red Scarlette van HZPC.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  70 %
Meer weer