Protest+tegen+opschorten+EU%2Dsteun
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Protest tegen opschorten EU-steun

Het besluit van de Europese Commissie om de steunmaatregelen rond de Rusland-boycot op te schorten, valt bij de Nederlandse land- en tuinbouw niet in goede aarde.

LTO Nederland, het GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) keuren de maatregel in een gezamenlijke verklaring af.

Volgens de Commissie zijn er te veel dubieuze meldingen. Er worden nu plannen uitgewerkt voor een meer doelgerichte en meer efficiënte steun, rekening houdend met de ervaring van de afgelopen weken.

Niet over één kam

'Misbruik van de regeling keuren we uiteraard af', reageert LTO-voorzitter Albert Jan Maat. 'We vinden dat opgetreden moet worden tegen landen waar de dubieuze meldingen plaatsvinden. Maar het kan niet zo zijn dat alle telers uit alle EU-landen over één kam geschoren worden.'

Nederlandse telers maken zeer beperkt gebruik van de regeling, waarbij toegezien wordt dat meldingen volgens de regels verlopen. 'De maatregelen worden op nationaal niveau uitgevoerd en in Nederland gelden strikte controles en criteria', aldus Maat.

Snel duidelijkheid

LTO, GroentenFruit Huis en NFO vinden het positief dat de Europese Commissie aangeeft door te willen gaan met steunmaatregelen. Maar voor continuïteit bij de ondersteuning van de markt is snel duidelijkheid over het vervolg gewenst.

Ook ondernemers die zich al hebben aangemeld, moeten weten waar ze aan toe zijn.

· Lees hier alle berichten over de Russische boycot van agrarische producten uit de EU

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  17° / 10°
  50 %
Meer weer