Keuring mestsilo geen overbodige luxe

Keurmeester Antoon Appel, oprichter van Appel Bouw te Spanbroek (N.H.), bezoekt maatschap Lensink in Aalten om een mestsilo te keuren. Vader en zoon Lensink lieten in 1988 voor hun melkveebedrijf een stalen Harvestore plaatsen. Deze silo werd omstreeks 1994 voorzien van een spankap-afdekking na een wijziging van de regelgeving.
Het eerste dat Appel opvalt aan de silo zijn enkele ratels van de spanbanden van het spandak die ernstige roestvorming vertonen. Appel legt uit: ‘Door roestvorming kan het gebeuren dat de spanratels kapot gaan. Als dit bij meerdere spanbanden tegelijk zou gebeuren, is er risico voor instorting van het mestsilodak en schade aan de mestsilo daaronder.’ Het vervangen van een aantal spanratels is noodzakelijk voor een goedkeuring.
De geëmailleerde silowand vertoont aan de buitenkant geen roestvorming. Maar de ervaring leert dat afgesloten stalen mestsilo’s vaak wel roestvorming aan de binnenkant vertonen doordat de ventilatie beperkt is. Voor een inwendige inspectie worden uiteraard de nodige beschermingsmaatregelen genomen. Voorzien van een overall, laarzen, veiligheidsharnas en een volgelaatsmasker met zuurstofvoorziening betreedt de keurmeester de mestsilo in het bijzijn van een tweede persoon.
‘In een silo heb je te maken met diverse soorten gevaarlijke gassen. Het meest verraderlijke is blauwzuurgas (waterstofcyanide). Je ruikt het niet en het is zeer giftig’, aldus Appel, terwijl hij meetapparatuur voor blauwzuurgas, methaangas, koolstofdioxide, koolmonoxide en zuurstof aan zijn veiligheidsharnas bevestigt.
Appel betreedt de donkere silo middels een mangat aan de bovenzijde en voert vervolgens de inwendige inspectie uit. Hierbij zit hij gezekerd aan een koord, voor eventuele calamiteiten. Tijdens de inspectie constateert hij enige roestvorming aan de hoeklijnen van de binnenzijde, dit blijft echter ruim binnen de maximale waarden en vormt daarom geen probleem voor goedkeuring.

Veiligheid

Behalve de conditie van de installatie let Appel ook op de veiligheidsvoorschriften. Bij de installatie in Aalten betekent dit dat er aanrijdbeveiliging dient te worden aangebracht rondom de afsluiter en een vangnet boven het mangat bij het bordes. Ook brengt hij een hangslot aan op één van de onder druk staande afsluiters: ‘Kinderen vinden het vaak interessant om met de afsluiters te spelen, met alle gevolgen van dien. Dit kun je eenvoudig met een hangslot voorkomen’.
Na de situatie in kaart te hebben gebracht maakt Appel de stand op. Hierbij geeft hij een advies voor de maximale referentieperiode van tien jaar. Na afloop van deze periode is een volgende keuring nodig.

10 procent korting

Leden van LTO ontvangen 10% korting op een mestsilokeuring bij Appel Bouw. LTO Ledenvoordeel biedt de mogelijkheid om een offerte aan te vragen. Meer informatie: www.ltoledenvoordeel.nl

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer