Raad haalt afstandsnormen onderuit

De Raad van State heeft op verzoek van ZLTO een streep gehaald door het plan van gemeente Bernheze om te werken met minimale afstanden tussen veehouders en burgers.

Raad+haalt+afstandsnormen+onderuit
© ZLTO (Jasper Schel)

In het bestemmingsplan van Bernheze waren in het kader van volksgezondheid vaste afstanden tussen burgers en boeren opgenomen. Daarbinnen mochten bedrijven niet uitbreiden.

In de buurt van de kernen werd een zone van 1.000 meter gehanteerd en in de buurt van een cluster van woningen ging het om 250 meter. ZLTO-afdeling Bernheze was het daar niet mee eens en stapte, ondersteund door ZLTO-jurist Marc Mol, naar de Raad van State.

Ondeugdelijk gemotiveerd

De Raad van State oordeelde deze week dat deze vaste afstanden ondeugdelijk gemotiveerd zijn en je ze dus ook niet in het bestemmingsplan kunt opnemen.

Voorzitter Herman Krol van ZLTO Bernheze is erg tevreden met het resultaat. 'De gemeente ging ook voorbij aan alle inspanningen die de sector heeft gedaan. Uiteraard zijn we bereid tot nieuw overleg met de gemeente.'

Steun Raad

ZLTO-portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling Herman van Ham is eveneens tevreden met de uitspraak.

'In alle discussies die we op nationaal, provinciaal en lokaal niveau hebben over volksgezondheid en veehouderij bestaat de neiging om nog meer regels te stellen en de veehouderij op slot te zetten.'

Dynamiek

'We betogen steeds dat we dynamiek en ontwikkeling nodig hebben om de situatie te verbeteren. Het is mooi dat de Raad van State ons hierin volgt', aldus Van Ham.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer