Aflandnotering akkoord

Belanghebbende partijen in de fritesketen zijn deze week overeengekomen dat er een aflandnotering voor fritesgeschikte aardappelen komt. Maandag lag het besluit er en dinsdag noteerde Goes de eerste keer.

Adrie Bossers, die namens LTO aan tafel zat bij het overleg, noemt de eerste notering van 3 cent per kilo ‘barbaars’. Na een aantal jaren met goede prijzen begint dit seizoen naar zijn mening triest. Hij hoopt dat bij deze prijzen het volume snel verdwijnt en er ruimte komt voor betere prijsvorming.
Dat de aflandnotering er kwam was een wens van de sector. Het akkoord tussen de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), de vereniging van aardappelverwerkers VAVI en de beurzen is volgens Bossers belangrijk en goed nieuws.
De notering betreft fritesgeschikte aardappelen die door Nederlandse telers in Nederland geteeld zijn en voor verwerking naar Nederlandse, Belgische en Duitse verwerkers gaan. Bossers zegt dat naast deze notering nog een tweede in de maak is. Daarbij gaat het om dezelfde aardappelen, maar dan ook afgezet naar de schillerij of naar export buiten Nederland, België en Duitsland.
Na Goes komt Emmeloord volgende week donderdag ook met een notering. Het aantal transacties voor de Emmeloordse notering haalde deze week de gewenste drempel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer