Texelaarlam groeit 13% sneller in vijf jaar

Texelaarlammeren van nu groeien 13 procent sneller dan hun rasgenoten vijf jaar geleden. Dat komt door het weeg- en scanprogramma dat de Nederlandse Schapen- en geitenfokkers Organisatie (NSFO) sinds in 2010 hanteert.

Dit komt neer op een extra groei van 33 gram per dag. Over een periode van 135 dagen is dit een verschil van bijna 4,5 kilo. Deelnemers aan het weeg- en scanprogramma, beginnen daarmee de vruchten te plukken van de extra selectiemogelijkheden die dit programma biedt.

Het gericht kunnen selecteren op groei zorgt ervoor dat dieren efficiënter en in kortere tijd voer omzetten in gewicht. Lammeren bereiken daardoor eerder hun slachtgewicht, aldus de NSFO.

Bovengemiddelde groei

Schapenhouders gebruiken de verbeterde fokwaardeschattingen voor groei, spierdikte en vetbedekking om een vleeslamindex te berekenen. Dieren met een vleeslamindex van boven de 100 presteren beter dan het gemiddelde dier in de populatie.

NSFO: 'Het consequent inzetten van rammen met een hoge vleeslamindex zal daarom ook bij houders leiden tot sneller groeiende lammeren met een betere karkaskwaliteit.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer