Verzet+tegen+kwekersrechtverordening
Nieuws
© Jan van Loon

Verzet tegen kwekersrechtverordening

Veredelingsbedrijven willen een vernietiging van de Europese verordening die het gebruik van plantaardig bronmateriaal regelt.

Ze hebben daarvoor deze week aangeklopt bij het Europese Gerecht in Luxemburg.

De veredelingsbedrijven vinden de wet te bureaucratisch en daardoor onwerkbaar. Hiervan worden vooral de ongeveer 5.000 kleine en middelgrote veredelingsbedrijven in de Europese Unie (EU) de dupe.

Daarnaast zal door de nieuwe EU-wet een verdere concentratie van veredelingsbedrijven optreden.

Kwekersvrijstelling

De verordening blokkeert bovendien de toegang tot materiaal van commerciële rassen waarmee veredelaars tot nog toe vrijuit kruisingen kunnen maken in hun veredelingsprogramma's, dankzij de zogenoemde 'kwekersvrijstelling'.

‘De vrije toegang tot dit materiaal is van onschatbare waarde om de diversiteit van het rassenaanbod en de concurrentie in de sector te waarborgen’, zeggen de 33 procederende veredelingsbedrijven uit Nederland en Duitsland. Onder hen vallen bijvoorbeeld Agrico Research en Royal van Zanten.

Verschraling

Verschraling van de biodiversiteit in veredeling dreigt hierdoor. De nieuwe verordening is halverwege april gepubliceerd en wordt medio 2015 van kracht. Naar verwachting duurt de procedure twee jaar.

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer