Maat+bepleit+boerenhulp+in+Brussel
Nieuws
© LTO

Maat bepleit boerenhulp in Brussel

De Europese Commissie moet de door de Russische boycot getroffen boeren en tuinders ondersteunen met promotiemaatregelen en het wegnemen van handelsbelemmeringen. Dat zei LTO en Copa-Cogeca-voorzitter Albert Jan Maat vandaag ten overstaan van de Europese landbouwministers en de Europese Commissie.

In een extra vergadering bespreken de landbouwministers en de Europese Commissie vandaag de aanpak om de agrarische sector te ondersteunen.

'Veel ondernemers hebben vorig jaar door slechte weersomstandigheden al een moeilijk jaar achter de rug', hield Maat de landbouwministers voor. 'De gevolgen van de boycot zijn sterk merkbaar op de boerenbedrijven. We moeten de mogelijkheden om nieuwe markten te vinden zo veel mogelijk ondersteunen. Daar hoort ook het wegnemen van handelsbelemmeringen bij.'

Sigaar uit eigen doos

Maat stelde dat de hulp voor boeren niet een sigaar uit eigen doos mag zijn. 'De financiering van de crisismaatregelen moeten gefinancierd worden met geld dat niet al voor de boeren is bestemd. Het moet uit andere fondsen komen.'

Europa moet de varkenssector ook tegemoet komen, vindt Maat. 'De sector wordt al langer getroffen door de nukken van Rusland. We willen extra inzet om meer exportpromotie mogelijk te maken en opslagregelingen voor varkensvlees.'

Copa-Cogeca vraagt om een sterke en doeltreffende regeling die de mogelijkheid biedt om producten uit de markt te nemen of op te slaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  11° / 3°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  70 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer