Weerplaza: augustus koel en nat

Augustus is voorbij en daarmee ook de meteorologische zomer. De maand verliep gemiddeld koel en nat. De zomer als geheel eindigt ook vrij nat, maar was verder warm en tamelijk zonnig, meldt Weerplaza.nl.

Weerplaza%3A+augustus+koel+en+nat
© weerplaza

Aan het begin van de maand was het nog zomers weer, met temperaturen tussen 20 en lokaal 28 graden. Na de eerste tien dagen ging het echter bergafwaarts. Het werd uitgesproken koel en zeer wisselvallig.

De temperatuur kwam dagenlang niet boven de 20 graden uit en absoluut dieptepunt was 19 augustus, met een maximum van 15,9 graden bij het KNMI in De Bilt en slechts 15,1 graden in Den Helder.

Wisselvallig

Het wisselvallige weer kwam in de vorm van intensieve buien waarbij veel regen in korte tijd viel, maar ook een paar dagen met juist langdurige regenval. Op drie dagen viel er ergens in het land 50 millimeter of meer.

De absolute uitschieter was de regenperiode van 25 en 26 augustus, toen er in diverse gebieden 100 millimeter viel en zeer lokaal zelfs meer dan 150 millimeter regen. Een dergelijke hoeveelheid in minder dan twee dagen tijd komt ergens in het land maar eens in de vijf tot vijftien jaar voor.

Regen

Toch is het lang niet overal zo nat geweest. In Drenthe en Overijssel viel over de hele maand 'maar' 80 tot 100 millimeter regen, nog altijd meer dan normaal, maar veel minder dan de hoeveelheden die vooral in het westen en zuiden van het land zijn gemeten.

Daar liggen de gemiddelde neerslagsommen veelal tussen de 120 en 160 millimeter, bijna tweemaal meer dan normaal. Tot zondagochtend 31 augustus was Lemmer met 199 millimeter het natst, gevolgd door Schinnen (Zuid-Limburg) met 195 millimeter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer