Stabilisatie+afzet+vochtrijke+voedermiddelen
Nieuws
© hlb

Stabilisatie afzet vochtrijke voedermiddelen

De afzet van vochtrijke veevoeders is gestabiliseerd. Vorig jaar is in Nederland 5,3 miljoen ton afgezet. Het ligt daarmee op een niveau, dat nog steeds ruim boven het meerjarige gemiddelde ligt van 2006 tot 2009.

Opmerkelijk is dat de teruggang in afzet, 100.000 ton product, ruimschoots werd gecompenseerd door een toename van het droge stofgehalte met 0,6 procent.

Hierdoor komt de totale hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen overeen met bijna 1,25 miljoen ton mengvoeders.

Aardappelproducten

De belangrijkste vochtrijke diervoeders zijn aardappelproducten, tarwegistconcentraat, perspulp, tarwezetmeel en bierbostel. Samen nemen deze producten 80 procent van de afzet van vochtrijke diervoeders voor hun rekening.

De hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen in het dagelijkse rantsoen van Nederlandse varkens bedroeg in 2013 ruim 2,9 miljoen ton. Dit was iets lager dan in 2012.

Tarwezetmeel

De lagere afzet van tarwezetmeel en aardappelproducten werd gecompenseerd door een hoger gebruik van tarwegistconcentraat bij varkens.

De belangrijkste producten voor de varkenshouderij blijven tarwezetmeel, aardappelstoomschillen, weiproducten en sinds 2009 tarwegistconcentraat.

Perspulp

In de rundveehouderij werd 2,4 miljoen ton vochtrijke diervoeders afgezet. Dit is nagenoeg gelijk aan het voorgaande jaar. In de rundveehouderij zijn de grootste producten perspulp, bierbostel, aardappelpersvezels en tarwegistconcentraat en vers maïsglutenvoer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 6°
  20 %
Meer weer