Pleit NVZ en WUR voor minder voedselafval

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Wageningen UR (WUR) Food & Biobased Research slaan de handen ineen om aandacht te vragen voor het verminderen van voedselafval.

Pleit+NVZ+en+WUR+voor+minder+voedselafval
© rijnland ziekenhuis

'Dit initiatief past goed bij de doelmatigheids- en duurzaamheiddoelstelling van ziekenhuizen. Bovendien zorgt het voor meer tevreden patiënten en draagt het bij aan betere zorg', geeft NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy aan.

Door minder voedsel weg te gooien, kunnen ziekenhuizen besparingen realiseren, stelt WUR-onderzoeker Joost Snels. 'De financiële ruimte die hierdoor ontstaat kunnen zij bijvoorbeeld gebruiken om te investeren in kwalitatief nog betere maaltijden.'

Warme maaltijden

Uit eerder onderzoek van Food & Biobased Research blijkt dat van de 350.000 dagelijkse warme maaltijden in zorginstellingen gemiddeld 40 procent wordt weggegooid. Om voedselverspilling in kaart te brengen, ontwikkelde WUR een methodiek.

Samen met het ziekenhuis kijken de onderzoekers waar in het proces het meeste voedsel wordt weggegooid, zodat de ziekenhuizen gerichte maatregelen kunnen nemen om besparingen te realiseren.

Succesvol

Verschillende ziekenhuizen hebben de methodiek al succesvol gebruikt. Zo gooien Rijnland Ziekenhuis in Alphen aan den Rijn en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede door nieuwe maaltijdconcepten minder eten weg.

ANP

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer