Van 3-0 achter naar voorsprong

Met een combinatie van vasthoudendheid en de barricaden op gaan voorkomt LTO Noord Hollands Kroon de realisatie van een natuurgebied. Het boek kan vooralsnog niet dicht.

Henriët Dijk‘Theoretisch staat Landschap Noord-Holland schaakmat, maar ik moet eerst zien en dan geloven’, zegt Henk Geerligs. De vicevoorzitter van LTO Noord Hollands Kroon blijft voorzichtig zolang de verkoop van 40 hectare grond in Lage Oude Veer, tussen Anna Paulowna en de rand van het Amstelmeer, boven de markt hangt.
Het Waddenfonds en Landschap Noord-Holland verrassen eind vorig jaar iedereen met een – op zijn zachtst gezegd – bijzondere actie. Het Waddenfonds schenkt 3,2 miljoen euro aan Landschap om het agrarische gebied Lage Oude Veer te kopen, om er een rustgebied voor wadvogels van te maken. Het fonds had Landschap gevraagd om een subsidieverzoek in te dienen, wat binnen drie weken beklonken was.
Geerligs blijft zich erover verbazen. ‘Dat je een partij vraagt om een subsidieverzoek in te dienen. Je verwacht dat ze aanvragen objectief beoordelen op wat er binnenkomt’, aldus Geerligs. ‘Je merkt dat Waddenfonds en Landschap al een kopje koffie met elkaar gedronken hebben.’
Zodra Geerligs er lucht van krijgt, duikt hij er met de LTO-werkgroep Lage Oude Veer bovenop. Want er spelen al diverse ideeën voor deze polder. ‘Bij LTO Hollands Kroon hebben we werkgroepen voor onderwerpen die spelen’, legt Geerligs uit. ‘In de werkgroep zitten bestuursleden en leden. Dat ontlast het bestuur en mensen die het aangaat zijn veel gemotiveerder om het op te pakken.’
In dit geval begint Geerligs met het uitpluizen van de subsidieverordening van het Waddenfonds, een tijdrovende klus. ‘Dat is wel eens lastig, hoor. We zijn allemaal ondernemers. Je kunt niet zomaar de machines stil zetten.’
LTO tekent bezwaar aan. Een onafhankelijke commissie verklaart het bezwaar niet-ontvankelijk omdat LTO geen direct belanghebbende van de subsidieverstrekking is.
‘We stonden 3-0 achter in blessuretijd’, omschrijft Geerligs het gevoel van dit voorjaar. LTO Noord Hollands Kroon heeft nog een tweede spoor lopen, die van de politiek. ‘We hebben heel goed contact met partijen in de gemeente en via hen met de fracties in de Provinciale Staten’, vertelt Geerligs.

Cruciaal

Het vele bellen en politici ter plekke uitnodigen werpt zijn vruchten af. Na een motie van CDA en VVD spreekt de gemeenteraad uit dat zij geen medewerking verleent aan een bestemmingsplanwijziging om Lage Oude Veer van landbouwgebied naar natuurterrein om te kunnen vormen. ‘Cruciaal, want dat is juist een voorwaarde voor de subsidie van het Waddenfonds’, zegt Ard Mooij, die LTO Hollands Kroon ondersteunt in deze materie.
Mooij en Nico Verduin, voorzitter van LTO Noord Noord-Holland, lobbyen op het provinciehuis om het standpunt van de agrariërs keer op keer duidelijk te maken. Alle inzet, van afdeling en belangenbehartiging, leidt tot vragen van Statenleden aan Gedeputeerde Staten. ‘Dat is ook heel goed geweest’, vertelt Mooij. ‘Want de provincie heeft aangegeven geen extra EHS-hectares beschikbaar te stellen. Landschap Noord-Holland heeft misschien wel geld voor de aankoop, maar niet voor het beheer.’
De ontwikkelingen leiden tot principiëlere vragen. Want de kop van Noord-Holland is aangewezen als gebied voor grootschalige landbouw. ‘Volgens de provincie past het plan voor natuur in Lage Oude Veer in hun structuurvisie. Terwijl het strijdig is met de landbouw. Wat stelt zo’n visie dan voor en is de landbouw nu overal vogelvrij?’ vraagt Geerligs zich af. Statenleden hebben opnieuw vragen gesteld, die nog beantwoord moeten worden.
Los van de vraagtekens rond de subsidie zien de agrariërs een natuurgebied direct naast de deur niet zitten. Ze vrezen voor nog meer overlast van ganzen, verzilting en, in de toekomst, beperkingen in de eigen ontwikkeling.
Zeker is dat de grond verkocht gaat worden. De eigenaar, verzekeraar ASR, wil ervan af. ‘Het staat vast dat de gronden de agrarische bestemming houden. Wij zitten er bovenop dat ze conform het bestemmingsplan beheerd worden’, stelt Mooij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer