HempFlax oogst hennepzaad voor olie

Het hennepteelt- en verwerkingsbedrijf HempFlax in Oude Pekela gebruikt een Double Cut Combine om naast de hennepvezel ook het zaad te kunnen oogsten. De machine gaat op transport naar Roemenië, waar HempFlax op een akkerbouwbedrijf van 600 hectare zo’n 400 hectare hennep teelt.

Han ReindsenDe machine bestaat uit een aangepaste John Deere W660 combine. Het maaibord is bevestigd in een hefmast om de bovenste 40 à 50 centimeter van de stengel te kunnen oogsten voor het zaad. De machine, gebouwd door de firma GroeNoord, werd eind vorige week gepresenteerd in Wildervank.
De omgebouwde John Deere W66 maaidorser, met een motorvermogen van 371 pk, heeft een werkbreedte van 4,5 meter. De Double Cut-techniek snijdt de bovenste 50 centimeter van de hennep af. Dankzij de hefmast is de hoogte van het maaibord aan te passen aan de lengte van het gewas. Via een glijplaat gaan de bovenste toppen de maaidorser in voor de oogst van het zaad.
De onderste 2 à 3 meter van de vezelhennep gaat door een aangepaste Kemper Champion 445 maïsbek met de door HempFlax gepatenteerde snijkooi, die de stengels in stukken van 60 centimeter snijdt. De gesneden stengels komen voor de voorwielen van de combine weer op de grond. Extra camera’s en gps helpen de chauffeur bij het werk. De capaciteit is 1,5 à 2 hectare per uur.
De eerste hectares met de machine zijn in Nederland gemaaid als proef, overigens zonder dat hennepzaad is geoogst. Ook tijdens de demonstratie in Wildervank was dat niet het geval. HempFlax heeft in Nederland 500 hectare vezelhennep en in Duitsland 300 hectare.
‘Met de relatief hoge graan- en maïsprijs is het lastig om in Nederland voldoende areaal bij elkaar te krijgen’, zegt Mark Reinders, directeur van HempFlax. ‘Er is wel vraag naar de hennepvezel. Zo zijn we in Roemenië terechtgekomen. Daar is meer grond voor een lagere prijs, en het klimaat stelt ons in de gelegenheid om zaad te oogsten.’

Uitbreiden

Reinders legt uit dat hennep in Roemenië een maand eerder wordt gezaaid en het zaad eerder rijp is. Het biedt HempFlax de mogelijkheid om meer rendement uit de teelt te halen. De opbrengst ligt op 1.000 à 1.200 kilo hennepzaad per hectare. In Nederland is het zaad te laat rijp en zou de oogst van de hennepvezel in oktober in gevaar komen.
HempFlax wil het areaal in 2015 substantieel uitbreiden, omdat de markt voor hennepzaad groeit. ‘Volgend jaar beginnen we ook met eigen zaaizaadvermeerdering in Roemenië’, zegt Reinders.
Volgens plan is de machine deze week naar Roemenië verscheept. HempFlax neemt volgend jaar een fabriek in Roemenië in gebruik voor hennepvezel en nevenproducten. ‘Het wordt een nevenvestiging. HempFlax blijft in Oude Pekala. Het areaal vezelhennep blijft hier in Nederland bij de vaste kern van telers’, benadrukt Reinders.
De olie uit hennepzaad bevat veel onverzadigde vetzuren en is geschikt voor de levensmiddelenindustrie. De eiwitrijke koek die overblijft kan dienen als plantaardige eiwitbron voor de mens. Zaad van een lagere kwaliteit is geschikt voor vis- of vogelvoer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer