%27Ik+sta+achter+mijn+bedrijf+en+laat+dat+zien%27
Nieuws
© Varkens in Zicht

'Ik sta achter mijn bedrijf en laat dat zien'

'Ik sta achter mijn bedrijf en laat dat zien', zegt Klaas Damsteegt van boerderij Zon van Gerechtigheid in Nieuw Lekkerland. Voor het eerst doet de familie op 13 september mee aan het Weekend van het Varken.

Koeien, varkens en zorg. Dat zijn de drie poten onder het bedrijf van familie Damsteegt. Gewend aan mensen over de vloer zijn ze ook wel, maar meedoen aan het Weekend van het Varken is toch net weer even iets anders, geeft de Zuid-Hollandse varkenshouder aan.

'Wij hebben duizend vleesvarkens. Die houden we in groepen van 58 dieren in een stal met een centrale gang waarin veel ramen zitten. Dus geen echte zichtstal met kleine biggetjes, maar wel een heel divers familiebedrijf.'

Weekend van het Varken

Familie Damsteegt was gevraagd voor het Weekend van het Varken door slachterij Gorkum die onder andere ruim veertig Boon's supermarkten beleverd. In de omgeving van Nieuw Lekkerland zijn maar weinig varkensbedrijven meer en het wordt steeds belangrijker dat de herkomst van het vlees een gezicht krijgt.

Damsteegt: 'Ik run ons bedrijf niet veel anders dan collega's dat doen. Maar meedoen is ook een stukje verantwoordelijkheid nemen voor je bedrijf en dat durven uitdragen. Ik sta achter mijn product. Ben er trots op. Hier in het Westen krijgt de intensieve veehouderij toch al snel de Zwarte Piet.'

Imago

Meedoen aan het Weekend van het Varken geeft de mogelijkheid om het negatieve imago weg te nemen, geeft Damsteegt aan. 'Maar we zijn ons ervan bewust dat dat bij sommige mensen niet lukt.'

Voor het evenement heeft hij al de nodige vrijwilligers gemobiliseerd. 'Dat is fijn', geeft de Zuid-Hollandse varkenshouder aan, want zonder hulp van vrijwilligers en periferie slaagt zo´n dag niet. 'En voor ons blijft nog genoeg te doen over.'

Vrijwilligers

Vrijwilligers die willen helpen met het Weekend van het Varken kunnen zich tot en met 25 augustus aanmelden bij Varkens in Zicht.

Weer

 • Vrijdag
  9° / 6°
  25 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer