Buitengewone maatregelen in buitengewone tijden

Rampzalige productprijzen van soms nog slechts enkele centen per kilo, terwijl telers doorgaans het tien- of twintigvoudige vangen. De gevolgen van de Russische handelsboycot laten zich stevig voelen. Dat is voor veel boeren en tuinders niet lang vol te houden. Voor honderden glastuinders, maar ook agrariërs in andere sectoren, dreigt een uitzichtloze situatie te ontstaan als de situatie nog maanden voortduurt.
Het voelt onnatuurlijk dat de meest liberale EU-naties – die doorgaans het meest profiteren van vrijhandel – het hardst roepen om crisismaatregelen. Criticasters van interventie hebben een punt. Wanneer je produceert voor de wereld, ondervind je ook de consequenties van de grillen op de wereldmarkt.
In buitengewone situaties zijn echter buitengewone maatregelen nodig. De voedingssector is zeer gevoelig voor handelsconflicten waaraan het zelf part noch deel heeft. Als de sector niet wordt ondersteund om een nieuw evenwicht te bereiken, ontstaat een bloedbad.
Gelukkig vindt de landbouwlobby gehoor in Brussel en wordt solidariteit betracht met de ondernemers die in de vuurlinie van het handelsgevecht staan. Begin volgende week kondigt de Europese Commissie aan hoe het agrarische ondernemers te hulp schiet.
Afscherming van de eigen markten, bijvoorbeeld door consumenten op te roepen alleen nog Nederlands product te eten, vormt in ieder geval niet de oplossing. Zo’n initiatief oogt sympathiek, maar je moet er niet aan denken dat alle getroffen landen om ons heen eenzelfde oproep doen.
Als dat realiteit wordt, dreigt voor Nederland een nog veel grotere ramp, waarschuwt de Rabobank. Een land dat 50 tot 75 procent van zijn productie in het buitenland afzet, moet waken voor dergelijke vormen van protectionisme.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer