Vraag om interventie groenten

LTO Glaskracht Nederland en de Dutch Produce Association (DPA) hebben aan het ministerie van Economische Zaken gevraagd om voor tomaten en paprika’s interventie toe te staan.

Joost van WinsenVolgens voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland heeft het ministerie nog niet geantwoord op de verzoeken. De partijen zijn daarover nog in overleg.
Van Ruiten verwacht begin volgende week duidelijkheid. De aanvraag is ingediend voordat Rusland een boycot afkondigde voor onder andere groente en fruit uit de Europese Unie.
In de gemeenschappelijke markt-ordening groente en fruit is er ruimte voor interventie. Het standpunt van de Nederlandse overheid is om hier geen gebruik van te maken, tenzij er sprake is van een noodgeval.
LTO Glaskracht en DPA, de koepelorganisatie voor afzetorganisaties van groente en fruit, vinden dat er door de extreem slechte prijsvorming nu zeker sprake is van een noodgeval. ‘Het gaat om een crisismaatregel’, zegt directeur Hans van Es van DPA.
Prijzen voor tomaten zakten in de afgelopen week zelfs naar het niveau van 0,03 tot 0,05 euro per kilo, terwijl de kostprijs globaal op 0,60 tot 0,70 euro per kilo ligt.
Mocht het ministerie de verzoeken honoreren, dan zullen producten uit de markt worden genomen. Telersverenigingen bepalen individueel en gezamenlijk hoe dat gaat gebeuren.
Tijdens de EHEC-crisis was er ook interventie. Toen compenseerde de overheid een deel van de schade.

Recordoogst Almeria

De lage prijzen zijn het gevolg van het grote aanbod aan glasgroenten, dat ook wordt gevoed door overvloedige oogsten in Spanje.
De groenteproductie in het Spaanse Almeria bereikte dit seizoen een record van 2,58 miljoen ton, meldde het ministerie van Landbouw, Visserij en Plattelandsontwikkeling van Andalusië deze week.
Het voorlopige productiecijfer voor de zes belangrijkste kasteelten (tomaten, paprika’s, komkommers, courgettes, aubergines en bonen) ligt 5 procent hoger dan in het seizoen 2012-2013.
De tomatenteelt in Almeria is met bijna 14 procent gegroeid naar 1,09 miljoen ton. De oogst van bijna 0,55 miljoen ton paprika ligt 1,7 procent hoger dan in het voorgaande seizoen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer