Tuinders Buitenvaart Almere op zoek naar alternatieven

‘Het valt hier niet mee, maar de situatie in glastuinbouwgebied Buitenvaart is niet veel anders dan op andere locaties’, zegt voorzitter Hans Goudriaan van de afdeling Almere van LTO Glaskracht.
Net als elders hebben veel tuinders in Almere moeite het hoofd boven water te houden. Van de 45 bedrijven waren er pakweg tien jaar geleden 24 rozentelers in het gebied. Nu zijn er nog slechts zes over.
Toch stroomt het tuinbouwgebied niet leeg, stelt Goudriaan vast. De stoppers worden opgekocht door tuinders die nog wel kunnen investeren. Zo zijn er steeds meer nevenvestigingen van tuinbouwbedrijven elders ontstaan.
Daarnaast zoeken bedrijven creatieve uitwegen. Een kas wordt verhuurd voor de algenkweek, er komen tuinders die zich richten op afzet onder de lokale bevolking van Almere zelf, nu zo’n 200.000 mensen en groeiende naar 350.000, of ze beginnen een caravanstalling.
‘Dat laatste zien we als een tijdelijke oplossing, maar we hebben er wel voor gezorgd dat de gemeente dit mogelijk maakt’, zegt Goudriaan.
Ook worden plannen gesmeed om glastuinbouwgebied Buitenvaart te verduurzamen. ‘Naast ons ligt een bedrijventerrein waarvan we warmte en CO2 kunnen afnemen. We werken nu aan een businessplan hoe dat vorm te geven. Zo kijken we weer voorzichtig naar de toekomst.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer