Te weinig geld voor compensatie

De Russische boycot kan flinke schade opleveren voor boeren en tuinders. Europa heeft maar 424 miljoen euro in kas om agrarische ondernemers te compenseren.

Arno de SnooNadat de Russische premier Dmitri Medvedev donderdag de lijst met te boycotten producten voorlas, klonk in Europa onmiddellijk de roep om interventiemaatregelen en compensatie voor getroffen boeren en tuinders. De boycot verstoort de markt en veroorzaakt grote prijsdalingen, verwachten politici, banken en belangenorganisaties.
Europa heeft een crisisfonds van 424 miljoen euro maar dat is niet berekend op marktverstoringen van deze omvang. Voor compensatie voor boeren en tuinders in 28 lidstaten en vele sectoren zal dat bedrag snel verdampen.
Welke maatregelen moeten worden genomen om prijsdalingen te voorkomen is nog niet duidelijk. Verschillende partijen willen product uit de markt nemen. Opslaan kan voor vlees en zuivel een oplossing zijn maar kan een langdurige druk op de markt geven. Anderen willen op zoek naar alternatieve markten of via een omweg proberen de Russische markt te bereiken. Hoe realistisch deze opties zijn, is onduidelijk.
Hoe snel de molens kunnen malen in Europa om onrust op de agrarische markten op te vangen moet blijken. Maandag beginnen de overleggen in Brussel. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken kan nog niets gezegd worden over compensatie voor getroffen ondernemers.
LTO wil snel afspraken maken met ketenpartijen om prijsdalingen te voorkomen, zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat. ‘De mogelijke compensatie bespreken we de komende weken in Brussel.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer