RvS blokkeert uitbreiding

Gemeenten mogen veehouderijen in nieuwe bestemmingsplannen niet meer ontwikkelingsruimte bieden als dat kan botsen met de Natuurbeschermingswet.

Dat zegt de Raad van State (RvS) in reactie op een beroep van Milieudefensie op het bestemmingsplan buitengebied van gemeente Westerveld. Volgens de Raad van State is in het Drentse bestemmingsplan onvoldoende verzekerd dat door de ruimte die het plan laat, geen nadelige gevolgen voor de Natura 2000-gebieden optreden.
Westerveld creëerde in het bestemmingsplan een uitbreidingsmogelijkheid voor veehouderijen, onder de voorwaarde dat van tevoren werd aangetoond dat er geen significante effecten zijn op omliggende natuurgebieden. De Raad van State stelt nu dat de Natuurbeschermingswet deze constructie niet toestaat.

Standstill

Volgens LTO Nederland is nu sprake van een feitelijke standstill in alle gemeenten die hun bestemmingsplannen nog moeten actualiseren. ‘Dit is zeer teleurstellend. Deze gemeenten mogen op geen enkele wijze meer ruimte bieden aan bedrijfsuitbreiding’, reageert LTO-beleidsadviseur Roel Visser.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer