Ruimte voor bemesten op maat

De stikstofgebruiksnormen voor uitspoelingsgevoelige gewassen gaan in 2015 met 20 procent omlaag. Veel ondernemers op zand- en lössgronden komen hier niet mee uit.

Beleidsmedewerkers van LTO Nederland en Wageningen UR werken dit jaar aan een landelijk systeem van ‘andersoortige maatregelen’ voor de plantaardige sectoren. Het is de bedoeling dat ondernemers hier in 2015 daadwerkelijk op hun bedrijf mee aan de slag kunnen.
Voor plantaardige sectoren is het van belang dat lokaal maatwerk mogelijk wordt. Initiatieven die door wetenschappelijke onderbouwing en (private) borging kunnen aantonen en garanderen dat met andere maatregelen een equivalent (=vergelijkbaar) milieuresultaat wordt gehaald, zullen vanaf 2015 moeten kunnen afwijken van de generieke gebruiksnormen.
Het is de ambitie om de uitrol van dergelijke initiatieven via POP3 mogelijk te maken.

Doelvoorschriften

Doel is om gebruiksnormen te kunnen vervangen door ‘doelvoorschriften’, zoals al enige tijd door LTO-vakgroep Akkerbouw werd bepleit. Hoe dit op een praktische manier wordt ingevuld, is een gezamenlijke uitdaging voor de overheid, de sector en wetenschap.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer