Goede ruimtelijke ordening voor de akkerbouw

De inhoud van het bestemmingsplan is bepalend voor de bedrijfsontwikkeling: een veelgehoorde uitspraak. Maar de basis voor de bedrijfsontwikkeling ligt verder terug en vraagt meer dan alleen maar zorgen voor een goed bestemmingsplan.

Tien jaar
Oog voor toekomst

Het begint met een visie op het (buiten)gebied die op een breed draagvlak van bedrijven en burgers kan rekenen. Gezamenlijk met alle betrokken partijen investeren in deze visie levert winst voor de rest van het proces.
De politiek zal een afweging moeten maken tussen economie en ecologie door op een verantwoorde wijze bedrijfsontwikkeling toe te staan. Dit kan door met compenserende maatregelen en landschappelijke inpassing in en om het bedrijf de aantasting van de omgeving te neutraliseren. Zo creëer je draagvlak in de omgeving. Als er overeenstemming is over de ruimtelijke visie, dan is de invulling van het bestemmingsplan een stuk gemakkelijker.

Bij de visie en het bestemmingsplan is het van belang dat niet de bestaande situatie, maar de situatie over tien jaar leidend is. Wat zijn de ontwikkelingen in de akkerbouw? Op welke schaal worden de gewassen geteeld en wat betekent dit voor de bewaring en het transport?
De plannenmakers hebben soms moeite te bedenken welke ontwikkelingen en innovaties de komende jaren zullen plaatsvinden. Het is dus het gemakkelijkste om dit maar niet te doen en alleen de bestaande situatie te regelen.
Wat nodig is, is vereenvoudiging van regels, minder details en meer kijken naar de effecten voor de omgeving in plaats van te toetsen aan regels waarvan de relevantie ver te zoeken is.

Het platteland moet niet alleen functioneel goed zijn ingericht, maar ondernemers moeten er ook hun brood mét beleg verdienen. Dat vraagt een goede ruimtelijke ordening met draagvlak en met oog voor de toekomst.

Chrit Wolfhagen,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer