De Peel verkent bioraffinage

Heusden - De Peel staat volgende maand een week lang in het teken van bioraffinage. Met deze innovatieve techniek kan met lokaal geproduceerde gewassen als gras en maïs worden voorzien in de lokale eiwitbehoefte.

Douwe KortingDoor meer gebruik te maken van lokaal geproduceerde gewassen worden boeren voor krachtvoer minder afhankelijk van de import van soja, zo is het idee. Bovendien kunnen mineralenketens lokaal worden gesloten en ontstaan nieuwe kansen voor lokale bedrijvigheid.
Onderzoekers van onder meer Wageningen UR en adviesbureau Royal HaskoningDHV hebben een theoretisch model ontwikkeld. Het is de bedoeling dit samen met lokale ondernemers in de Peel in de praktijk te brengen in de ‘Week van de Bioraffinage’ van 8 tot en met 12 september.
De onderzoekers hebben veel vertrouwen in de techniek. Want gras en andere plantaardig materiaal kunnen prima worden omgezet naar (meer) waardevolle producten, zoals eiwitten en vezels voor veevoeder.
Bij de raffinage komen namelijk twee producten vrij: grassap en grasvezel. De eiwitten uit het grassap zijn te gebruiken voor de productie van hoogwaardig veevoer.

Proefinstallatie

Het plan is om binnen de Peelregio een proefinstallatie te bouwen. Om geïnteresseerden te laten zien hoe de raffinage in zijn werk gaat, staat in de week van 8 tot 12 september een week lang een unit van het bedrijf Grassa! in Heusden.
Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB), waarin ZLTO en provincie Noord-Brabant samenwerken, draagt financieel bij aan de Week van de Bioraffinage. Volgens Geert Wilms van LIB heeft die bijdrage een dubbel doel.
‘Zo willen we het allereerst mogelijk maken dat de installatie een week lang getoond kan worden. Maar we willen ook bijdragen aan de verdere uitrol van bioraffinage in De Peel. Het zou mooi zijn als veehouders of diervoerleveranciers verder willen in de techniek. Daaraan leveren we graag een bijdrage.’
Elke dag van de Week van de Bioraffinage staat in het teken van een andere doelgroep. Zo zijn dinsdag rundvee-, pluimvee- en varkenshouders welkom, terwijl er een dag later vooral voor tuinders wat te halen valt. Want ook komkommerplanten en andere tuinbouwproducten kunnen tot waarde worden gebracht.
Op maandag en vrijdag is er geen speciaal programma, maar is het wel mogelijk de unit te bezoeken.
De unit van Grassa! staat op het bedrijf van familie Aarts aan de Broekstraat 2a in Heusden (gemeente Asten).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer