Milieudefensie blij met uitspraak Westerveld

De uitspraak van de Raad van State dat de Drentse gemeente Westerveld geen uitbreiding van veebedrijven mag toestaan als die in strijd is met de Natuurbeschermingswet valt goed bij Milieudefensie.

Milieudefensie+blij+met+uitspraak+Westerveld
© Nieuwe Oogst

De gemeente had in haar bestemmingsplan voor het buitengebied ruimte gelaten voor uitbreiding. Deze uitzondering op de Natuurbeschermingswet is volgens de uitspraak van 6 augustus niet toegestaan.

RvS concludeert dat onvoldoende verzekerd wordt dat de ruimte die het plan laat geen nadelige gevolgen heeft voor natuur. Milieudefensie in Westerveld heeft zich, sinds 2008 ingezet om de uitbreiding van veebedrijven in de buurt van natuurgebieden te voorkomen.

Natuurbelangen meewegen

Martje Verf is namens de afdeling van de milieuorganisatie in Westerveld opgelucht door de uitspraak. 'Natuur- en milieubelangen zullen door de gemeente Westerveld beter moeten worden meegewogen bij het repareren van het bestemmingsplan.'

Milieudefensie hoopt dat ook andere gemeenten in Nederland deze uitspraak ter harte nemen en niet meer groei als automatisch uitgangspunt hanteren.

Harde grenzen

Campagneleider Jacomijn Pluimers: 'Het is goed dat de Raad van State gemeenten dwingt om zich aan de Natuurbeschermingswet te houden. Daarmee worden harde grenzen gesteld aan de uitbreiding van de veehouderij en de uitstoot van ammoniak.'

LTO Nederland gaf eerder al te kennen teleurgesteld te zijn door de uitspraak van de Raad van State.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer