Investeren in melkveebedrijf door ijsje+

Sinds vijftien jaar bereiden en verkopen Willemien en Arie van de Worp ijs op hun melkveebedrijf in Hattem. ‘Door het ijsje+ konden we de ligboxenstal mede financieren’, geeft Arie van de Worp aan.

Nadat Van de Worp door de opkoopregeling met de varkenshouderij kon stoppen, zocht het tweetal naar een andere tweede tak. ‘Kaasmaken deden heel veel mensen hier in de buurt al. IJs bereiden was nog vrij nieuw. Daarbij komt dat voor het ijs veel minder melk nodig is dan voor het maken van kaas’, stelt Willemien van de Worp. Jaarlijks verwerkt IJscowd 2.000 kilo melk. Het bedrijf telt tachtig koeien en heeft 43 hectare grasland.
De eerste jaren waren niet de makkelijkste jaren voor het gezin. In mei 2001 werd hun bedrijf geruimd vanwege mond-en-klauwzeer. ‘Het was een heftige tijd. Wij waren het noordelijkste bedrijf dat werd geruimd. Ook al het ijs moest weg’, zegt Willemien van de Worp.
Met de komst van nieuwe koeien in juni van dat jaar kon het echtpaar ook de ijstak weer oppakken. Van de Worp investeerde 100.000 gulden in ijsmachines en de ijssalon. Door de opkoopregeling en steun van provincie Gelderland konden ze de investeringen met eigen geld financieren.
Vanaf 2002 groeide de ijsboerderij IJscowd ieder jaar iets. ‘We wilden niet meteen groot beginnen. Het kringetje is klein. Mensen vergeten het niet als je een grote stap zet en het dan misgaat’, stelt Willemien van de Worp.
Naast de verkoop van 25 smaken ijs gingen de ondernemers over op de verkoop van streekproducten. De ijssalon groeide langzaam uit tot een boerderijwinkel met streekproducten.
Van de Worp is naast boer en ijsverkoper ontwikkelingswerker, geeft hij aan. ‘Dikwijls leg ik uit waarom wij onze koeien opstallen en waarom kalveren in eenlingboxen zitten. Dat maakt het ijsje een ijsje+.
Jaarlijks draaien de ondernemers een omzet van ongeveer 100.000 euro met de boerderijwinkel, rondleidingen en kinderfeestjes. Het aantal bezoekers dat dagelijks komt ligt tussen de 70 en 150. ‘We zijn het hele jaar open. In februari willen mensen ook fietsen en koffiedrinken of een ijsje eten.’ Vijf middelbare scholieren zijn op oproepbasis beschikbaar. Ook hun drie zonen helpen dikwijls mee.
De laatste tijd wordt het steeds drukker, is de ervaring van het tweetal. Het fietspad van Zwolle naar de Veluwe dat sinds twee jaar langs hun bedrijf ligt, zorgt voor extra omzet. Arie van de Worp: ‘Wij zijn tevreden. Veel collega’s zeiden dat wij geen boer meer zouden zijn met de ijsverkoop. Dat is niet gebleken.’

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer