‘Anna 49, winnares 2012, was een koe met pit’

Anna 49, van de familie Sikkema uit het Friese Harkema werd twee jaar geleden op twintigjarige leeftijd gehuldigd als oudste melkkoe van Nederland. Sikke Sikkema kijkt met plezier terug naar de koe: ‘We hebben een heel archief aangelegd. Ze werd gehuldigd, omdat ze 100.000 kilo melkhad gegeven, vervolgens ook vanwege het behalen van de 10.000 kilo vet en eiwit. Als klap op de vuurpijl werd ze ook nog vlak voor de NRM 2012 door Kees Romijn van LTO in het zonnetje gezet als oudste koe. Daarmee haalde ze zelfs de krant in Duitsland.’ Bij die laatste mijlpaal had ze 141.430 liter melk gegeven.
‘Een koe met pit. Een haantje de voorste. Wanneer de staldeur richting de wei openging, stond zij vooraan, terwijl ze als een van de laatsten uit de melkstal vertrok’, stelt de melkveehouder. Ze liep, ondanks haar hoge leeftijd, nog altijd in de koppel en ging twee keer per dag door de melkstal.
Helaas sloeg enkele maanden na de huldiging het noodlot toe. In een natte herfstperiode raakte ze van de been. ‘De koe had hier zichtbaar moeite mee. Ze kon niet meer mee. We hebben haar daarop laten euthanaseren. Het is een deugd haar op stal te hebben gehad’, blikt Sikkema terug.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer