%27Kosten+ruimen+en+onderzoek+niet+voor+boer%27
Nieuws
© Marten Sandburg

'Kosten ruimen en onderzoek niet voor boer'

De kosten voor het ruimen en onderzoeken van vee dat met furazolidon vervuild voer heeft gehad, mogen niet op de veehouders worden verhaald.

Dit vindt Eric Douma, voorzitter van LTO Noord Varkenshouderij.

Varkenshouders die geen dieren mogen af- en/of aanvoeren lopen volgens Douma tienduizenden euro's schade op. Als de dieren moeten worden afgemaakt, loopt die schade in de tonnen.

Vertrouwen

'Veehouders moeten kunnen vertrouwen op de kwaliteit en het certificeringssysteem van de leveranciers', aldus Douma. Hij vindt dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het vervuilde voer voor de kosten moeten opdraaien.

Volgens Europese regelgeving draaien veehouders op voor de ruimings- en onderzoekskosten van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Vier bedrijven met kalveren werden vorige week geruimd. 97 varkensbedrijven zitten op dit moment op slot en horen vrijdag wat er gaat gebeuren.

Bijeenkomst

LTO Noord en NVV organiseren vrijdag 1 augustus een bijeenkomst rondom furazolidon. De bijeenkomst is alleen bestemd voor varkenshouders en is besloten van aard.

Het doel van deze bijeenkomst is om met elkaar van gedachten te wisselen. Daarnaast zal ook de juridische kant van de zaak belicht worden.Deelnemers aan deze bijeenkomst moeten zich vooraal melden via info@nvv. nl.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  23° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  85 %
Meer weer