‘Kanalisatie kalveren is organiseren’

Om de gevaren van BVD-type 2 te beperken kanaliseert stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalveren (SKV) met ingang van vandaag alle kalveren uit Duitsland. Dit is vooral organisatorisch lastig, verwacht Chris de Jong, waarnemend voorzitter van de LTO-vakgroep Vleeskalverhouderij.

Pieter StokkermansVorige week werd bekend dat er op een Nederlandse kalverhouderij een uitbraak was van BVD type 2 als gevolg van de import van kalveren uit Duitsland. Deze week is de ziekte bij twee andere bedrijven vastgesteld.
Dit betekent dat de eerder aangekondigde maatregelen voor een deel van Duitsland sinds donderdag voor kalveren uit héél Duitsland gelden. Vleeskalverbedrijven mogen, tot nadere berichtgeving, uitsluitend Duitse vleeskalveren opzetten wanneer alles op één bedrijf wordt gelost. Hier mogen geen andere runderen aanwezig zijn.
Verder zijn er extra hygiënemaatregelen nodig en worden alle bedrijven gemonitord. Vervolgens kunnen de vleeskalveren enkel worden afgevoerd naar de slachterij of, onder voorwaarden, naar een andere vleeskalverhouderij.
In de eerste 27 weken van dit jaar zijn bijna 220.000 Duitse kalveren in ons land ingevoerd, bijna de helft van alle importkalveren. De Jong verwacht daarom dat de maatregelen met name organisatorisch een hele operatie worden.
Wel denkt hij dat het goed is dat dit gebeurt. ‘Het gaat hierbij om de diergezondheid en het risicomanagement. Ik verwacht dat we met deze aanpak onze inzet voor een goede diergezondheid in Nederland laten zien. We moeten goede dingen doen.’

Contractstallen

Willen bedrijven deze kalveren? De Jong: ‘We moeten met elkaar wel wat. Voor de blankvleesproductie wordt vaak gewerkt met contractstallen met all-in-all-out. Bij sommige rosébedrijven is plaatsing van deze kalveren niet mogelijk, omdat met meerdere leeftijdsgroepen wordt gewerkt.’
Overigens verwacht De Jong dat er de sector goed met deze regels zal omspringen en er weinig negatieve reacties komen. ‘Vorig jaar hebben we een kanalisatie van een deel van de Duitse kalveren gehad. Ik heb toen weinig negatieve geluiden gehoord. Die verwacht ik dit jaar ook niet.’
Toon van Hoof, LTO-portefeuillehouder Diergezondheid, noemt dit ook een verstandig besluit. ‘Blijkbaar zit het BVD type 2-virus ergens waar we geen vat op hebben. Zolang niet precies duidelijk is waar de bron zit, is dit dé manier om in Nederland dit probleem rond BVD type 2 aan te pakken’, stelt hij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer