Veel gras heeft een tijdelijke dip

De zomer, tijd voor vakantie en rust. Ook gras doet het even rustig aan en komt tijdelijk in de ‘zomerdip’. Met name door het goede voorjaar verdient deze dip nu extra aandacht, weet ook Frank Lenssinck, innovatiemanager van het Veenweiden Innovatiecentrum.

Pieter StokkermansVolgens Lenssinck is de zomerdip fysiologisch bepaald en komt die iedere zomer voor. Vorig jaar was de dip minder, weet hij. Volgens hem speelt het mestbeleid de dip soms ook in de hand.
‘Agrariërs mogen maar een vaste hoeveelheid aan stikstof en fosfaat geven op jaarbasis geven’, zegt Lenssinck. ‘In dit groeizame jaar kan dat wel eens te weinig zijn, met een langere zomerdip tot gevolg. Dit komt vooral tot uiting op zandgronden met een beperkte stikstofnalevering uit de bodem, en minder in klei- en veengronden.’
Jos Deckers van DSV zaden ziet dat de veredeling alternatieven heeft om deze zomerdip te beperken. ‘Er zijn met name laat doorschietende typen Engels raaigras, voor zowel maaien als begrazen. Die komen in het voorjaar minder snel op en groeien juist in de zomerperiode. Deze typen kunnen tijdens de zomerdip nog gras leveren. Vaak wordt het gemengd met middentijds doorschietende rassen. Die zorgen voor een goede eerste snede, terwijl de laat doorschietende rassen prima vervolgsneden geven.’
Verder ziet hij als alternatief voor de zomerdip de welbekende grasklavermengsels. ‘Door het stikstofleverende vermogen van de klaver heeft het gras voldoende stikstof ter beschikking om te blijven groeien.’

Eventueel bijbemesten

Voor dit moment adviseert Lenssinck de ondernemers met deze zomerdip in het gras om eventuele herbemestingen uit te voeren. Zo niet, dan is het zaak om de koeien met beleid te laten grazen. ‘Het gras mag niet te kort worden, dan wordt de grond te warm en kan deze uitdrogen. Op zo’n moment stopt de groei. Dan ben je verder van huis. Hierdoor kan de zomerdip zomaar enkele weken langer duren.’
Daarom heeft graasbeleid ook extra aandacht, zo liet de Weideman, van de stichting Weidegang in zijn column weten. Om het gras niet te kort te laten worden is budgetteren en rekenen goed. Dat zei de Weideman van de stichting Weidegang vorige week in zijn column. ‘Budgetteren van je beweiding is nu het enige middel om er weer uit te komen. Ongeveer zoals je een vast maandelijks huishoudbudget afspreekt, doen we dat nu met de hectares gras voor deze periode.’
Afhankelijk van het beweidingssysteem kun je bij een grasgroei van 20 tot 30 kilo droge stof per dag zelf uitrekenen hoeveel je de koeien kunt aanbieden, geeft de Weideman aan. ‘Er komt bij die grasgroei in drie tot vier weken maar 600 tot 800 kilo droge stof per hectare bij. Juist nu is het handig om wekelijks een Farmwalk te doen en je grasgroei zelf te meten.’
Hou een derde van het grasareaal voor over enkele weken, is zijn advies. ‘Bij de rest bepaal je wat beschikbaar is en deel je dat door het aantal koeien in je koppel. Nu weet je wat je grasbudget is in hectares en in kilo droge stof per koe per dag. Doe regelmatig een Farmwalk om te zien hoe het gras erbij staat. Vul het tekort aan door de bijvoeding te verhogen. Gezien de eiwitgehaltes in het gras mag dat een tikje eiwitrijk zijn, bijvoorbeeld voorjaarskuil, of maïs aangevuld met een eiwitrijk product.’

Lang gras maaien

Lang, doorgeschoten gras moet juist worden gemaaid. ‘Dit land moet worden schoongemaaid, immers geschoten gras groeit niet meer’, zegt Lenssinck. ‘Het behoud van de grasgroei staat hier boven de opbrengst. De voederwaarde van doorgeschoten gras is minder, het heeft een lage verteringscoëfficiënt, maar wel veel structuur. Het past bijvoorbeeld goed als hooi, ter compensatie van de gewonnen voorjaarskuil.’
Verder kunnen veehouders weinig doen, weet Lenssinck. ‘Het is vooral een kwestie van wachten tot de gewasgroei weer toeneemt. Op een bepaald moment, waarschijnlijk begin augustus, krijgt het gras weer de drang om te groeien en is de zomerdip zomaar voorbij. Ook dat is normaal gesproken fysiologisch bepaald.’

Weer

 • Donderdag
  16° / 13°
  60 %
 • Vrijdag
  14° / 9°
  70 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  50 %
Meer weer