Liever grond kopen dan mest verwerken

Er worden belachelijke prijzen betaald, brommen een aantal boeren die ik vraag naar de stijgende grondprijzen. En meteen erachteraan: maar het wordt wel verkocht.

Arno de Snoo En verkocht wordt het. De vraag is in veel gebieden groot en het aanbod beperkt. In de eerste helft van 2014 stegen prijzen met zo’n 10 procent ten opzichte van 2013, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. De vraag komt uit de agrarische sector, want de natuurorganisaties en overheden kopen niets.
De inzet op een grondgebonden melkveehouderij jaagt de grondhonger aan. Melkveehouders zoeken naar plaatsingsruimte voor hun mest. Veel melkveehouders kopen liever grond dan te investeren in mestverwerking. Wat voorheen naar het melkquotum ging gaat nu naar landaankoop. ‘Melkveehouders zijn geen hokdierenhouders’, zegt een melkveehouder uit Gelderland. ‘We zijn gewend mest op het land te rijden en we houden graag de bedrijfsvoering in eigen hand.’
Akkerbouwers zoeken naar goede grond en hebben na een aantal relatief goede jaren ook een buffer gebouwd waarmee ze kunnen investeren. Daarbij speelt ook dat akkerbouwgrond schaarser wordt, omdat het scheuren van grasland minder gemakkelijk kan. Het areaal blijvend grasland moet op peil blijven, zo heeft Brussel bepaald.
In een situatie dat de vraag naar grond stijgt, worden ook alternatieven gezocht. Een enkele melkveehouder uit de IJsselmeerpolders, waar de grond soms ver boven de 70.000 euro per hectare gaat, neemt zelfs de stap om goedkope grond in Drenthe te kopen. Voor maïsteelt.
De risico’s van de hoge prijzen laten zich raden. De rente is met zo’n 3,5 procent nu laag. Als de rente stijgt met een procent, betekent dat toch op bedrijfsniveau extra kosten van zomaar 10.000 of 20.000 euro. Ook het ineenzakken van de melkprijs kan grote gevolgen hebben voor de rentabiliteit van bedrijven.
Maar de banken blijken toch toeschietelijk om grond te financieren. Het wordt gezien als een productiefactor die de waarde behoudt. Maar de ondernemer moet wel goed draaien. Als de kostprijs te hoog wordt, haken de banken af.
Wie grond heeft, heeft toekomst, besluit een boer het gesprek. En dat zullen veel ondernemers met hem eens zijn, want grond zit in de genen van de boeren. Een hoge grondprijs doet daar niets tegen.

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  70 %
Meer weer