Europa, meer ambitie graag

Land- en tuinbouw is een steeds belangrijker onderdeel van de Europese economie. Juist de agrarische sector wist de afgelopen jaren een exportgroei te realiseren naar landen buiten de EU. Het is goed daar nog eens nadrukkelijk op te wijzen nu er een nieuwe Europese Commissie aantreedt.
De ambitie van de Commissie is om meer in te zetten op innovatie en economische ontwikkeling. Prima! Maar ik teken er wel bij aan dat de land- en tuinbouw daarbij helder in beeld moet zijn. Een sector die haar waarde voor de economie heeft bewezen en die bereid is dat de komende jaren verder uit te bouwen, verdient ruime aandacht in het Brusselse beleid.
LTO Nederland vindt dat de nieuwe Europese Commissie onder leiding van Jean Claude Juncker daarin ambitie moet tonen, meer dan we de afgelopen vijf jaar hebben ondervonden van de oude Commissie. Neem de EU-mededingingswetgeving die primaire producenten op een achterstandspositie zet. Daar moet nu echt wat aan gebeuren. We zullen die boodschap, ook via Copa, duidelijk neerleggen in Brussel.
Onze wensen aan de Europese Commissie houden tegelijk een oproep in aan de ondernemers in de agrarische sector. Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid gaat komend jaar van start. Het is zaak dat we de mogelijkheden daarvan actief benutten, bijvoorbeeld op het gebied van producenten- en interbranche-organisaties. Samenwerking van boeren en tuinders biedt de meeste kans op succes. Bovendien is de politiek sneller geneigd actie te ondernemen voor de agrarische sector wanneer we ook zelf in beweging komen.
Werk aan de winkel dus, zowel voor de Europese Commissie als voor de land- en tuinbouw. Zodat we een sterke factor blijven in de Europese economie en als ondernemers een goed inkomen kunnen verdienen.

Albert Jan Maat

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
Meer weer