‘Beperken wildschade vraagt om afwisseling’

Wildschade voorkomen vraagt om afwisselen en combineren van verjagingsmiddelen. Dat is de boodschap van André Frijters van handelsonderneming A. Frijters uit Rijsbergen op de open dag van proefboerderij Oostwaardhoeve.

De handelsonderneming levert een groot aantal verschillende middelen om wild te verjagen. Bijvoorbeeld de Scary Man, een manshoge opblaasbare vogelverschrikker die elektronisch en automatisch werkt. ‘Maar je moet zo’n opblaaspop niet een maand op dezelfde plek zetten, dan gaat het effect weg’, zegt Frijters.
Tijdens de open middag was onder andere de Hawk Kite te zien, een realistische namaak-valk die is bevestigd aan een glasfiber paal en tot 12 meter hoog kan vliegen. Andere mogelijkheden zijn laserzaklampen, knalapparaten, vliegers, draaiende bollen of windmolens.
Het advies is om af te wisselen en verschillende verjagingsmiddelen te combineren. ‘Het mag niet steeds hetzelfde zijn. Na tien à veertien dagen treedt gewenning op’, zegt Frijters, die hoopt dat er drones komen die zelfstandig elk uur een rondje gaan vliegen om wild te verjagen.
De akkerbouwers zijn het er snel over eens: vooral ganzen zorgen voor veel wildschade. ‘Gazenschade is een grotere schadepost op het bedrijf dan elk ander probleem dat op proefboerderij wordt onderzocht’, zo geeft een aan.

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer