Zuid-Holland heeft ganzenakkoord

Met een 'slagvaardig ontheffingenbeleid' en 'effectieve maatregelen' als verjagen, eieren schudden tot 'aan doden met het geweer', ook in natuurgebieden, moet de populatie standganzen in Zuid-Holland terug naar een 'acceptabel niveau'.

Zuid%2DHolland+heeft+ganzenakkoord
© Rein Geleijnse

Dat staat in het ganzenakkoord dat de Faunabeheereenheid (FBE) en provincie Zuid-Holland hebben gesloten voor de komende vijf jaar.

'Hierbij wordt een evenwicht gevonden tussen de aanwezige aantallen ganzen en de schade die zij aan natuur, recreatiegebieden en landbouwgewassen toebrengen', meldt de provincie.

Winterrust

De winterrust van 1 november tot 1 maart blijft in Zuid-Holland behouden. Alleen van kwetsbare gewassen mogen ganzen 's winters worden verjaagd.

Mocht bij een evaluatie in 2016 toch blijken dat de populatie ganzen onvoldoende daalt, wordt de winterrust 'bijgestuurd'.

Natuurgebieden

Behalve op landbouwgronden wordt ook de ganzenpopulatie in natuur en Natura 2000-gebieden aangepakt, van verjagen en eieren schudden tot afschot. Per gebied wordt bepaald welke methode het meest effectief is.

De provincie en de FBE hebben afgesproken zich tot het uiterste in te spannen om de benodigde maatregelen te nemen. Voor tegemoetkomingen in schade aan boeren hanteert de provincie de geldende regels van het Faunafonds.

Breed gedragen

Alle partijen binnen FBE Zuid-Holland hebben het akkoord getekend. Dat zijn LTO Noord, de Koninklijke Nederlandse Jachtvereniging, de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer, Federatie Particulier Grondbezit, Natuurmonumenten, Zuid-Hollands Landschap en Staatsbosbeheer.

De populatie ganzen in Zuid-Holland is de laatste decennia sterk toegenomen: van 55.000 ganzen in 2005 tot 150.000 in 2012. Door deze groei neemt ook de schade die ganzen aanrichten aan landbouwgewassen en natuur toe, concludeert de provincie.

Schadevergoedingen

Jaarlijks wordt een toenemend bedrag aan schadevergoedingen uitgekeerd voor opgevreten landbouwgewassen. Dat was in 2012 1 miljoen euro. Zowel de provincie als de partijen binnen de FBE vinden deze schadepost 'niet meer acceptabel'.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  10° / -1°
  10 %
Meer weer