Effect+bodemverbeteraars+moeilijk+zichtbaar
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Effect bodemverbeteraars moeilijk zichtbaar

Het effect van verschillende bodemverbeteraars loopt sterk uiteen van locatie tot locatie en van jaar tot jaar. Dat blijkt uit een proef van PPO op vijf plaatsen in het land.

Onderzoekerzoeker Derk van Balen van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) denkt dat de hele verschillende mechanismen waarmee de bodemverbeteraars werken belangrijk zijn bij de verklaring van wat gebeurt. Hij stelt dat een combinatie van verschillende middelen bodemleven en plantengroei kan stimuleren.

Van Balen gaf vandaag uitleg over de proeven tijdens de open dag van proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl. Sommige middelen stimuleren bodemleven, andere leveren organische stof, weer andere zijn structuurverbeterend of bevatten sporenelementen.

Alleen aardappelen

Het onderzoek wordt per locatie gedaan met een voor die regio's gewoon bouwplan. Daarom verwacht Van Balen volgend jaar meer vergelijkende cijfers, omdat dan op alle vijf locaties aardappelen zullen staan.

Weer

 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
 • Zaterdag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer